Tak się dzisiaj zdarzyło : rano telefon i zapowiedź wizyty na 15 godzinę.
W lodówce kostka tłustego sera, trochę wiejskiej śmietanki, kilka cytrusów...
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgUA_XQ75AmA-JX2JbUpm4gtDHqWwMzuQfajjbZtYcIIe2LO8qXlDIxw7D0Xs_rOAjlQ93_yzA0xzDlylX1PM52XR-m_wcgmkqrjj6-5la-O4p372oSIDS-X0t2d53IDZmXEXyboy0sOEU/s400/SerPom.jpg)
- 300 g tłustego twarogu
- 2 jaja
- około 1/2 szklanki wiejskiej śmietanki
- 1 łyżka kisielu pomarańczowego
- 1 duża pomarańcza lub 2 mniejsze
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 2 łyżki płatków owsianych
- 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- 10 dag czekolady
- 1 łyżka mleka
- listki mięty do dekoracji
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEixDj2oiPhjcVOIsyOReXu_OlU7bfKIYnss9fzkGYW9nlmKpB5r6Wq8UElI6CD4N8fXOmqlUEFXb5fAH9SkLoGuSMWiq4yOOrv1dSIen1FLEFIQeGzysepx-cU5gZpq0_67qLyoPjqkoLE/s320/SerPom1.jpg)
Twaróg pokrusz, dodaj śmietanę,cukier trzcinowy, jaja i kisiel - miksuj blenderem na gładką masę. Wyszoruj pomarańczę, zetrzyj odrobinę skórki i dodaj do masy serowej.Obierz pomarańczę ze skórki i pokrój ją na grube plastry.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjtdrCtT_ASM5QmQ6IrWpodNO01qgThD5pLhnpNdd4FZafIkZKh3YQse2zIvvuQ5UzSmueFJwWCYZeol9KgRtX6HW1j-i8U1aV297BHfoGsW8vo2vTJvPQAYr8uOUXDj5wDod7Sxxk6FjA/s320/SerPom2.jpg)
Do silikonowej foremki na tartę wsyp na dno płatki owsiane i orzechy równą warstwą. Wyłóż masę do foremki, na górze ułóż plastry pomarańczy po czym wstaw do nagrzanego piekarnika.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjPTa4HJq6wcJHvmEHvTjnKyYOJNGKfWdycHQmHz6_TfNZPcj6n4-bJ9aKYKyjVQ-n_5lPad5AjNzP7i0zz_AJ9vEb9NrOmk8qE5okow54mcMShTACiQuHuGGJvQuHIPZNUgK39hyP-FJQ/s320/SerPom3.jpg)
Piecz w temp. 180 st.C przez około 30 minut do chwili, aż ciasto ładnie się zarumieni.
Po wystudzeniu udekoruj stopioną z dodatkiem mleka czekoladą oraz listkami mięty.
Bardzo ciekawy blog, same pyszności. Uwielbiam wszystko co związane z pomarańczami tak więc, zrobiłam ten serniczek i podając polałam syropem pomarańczowym - mniam!
OdpowiedzUsuń