8 lutego 2013

Sałatka z kurczakiem z cytrusową nutą

Tyle słodkości ostatnio wypiekłam, że z przyjemnością na obiad zjedliśmy lekką, pikantną sałatkę.
Szybko, smacznie i nieskomplikowanie.

Sałatka z kurczakiem z cytrusową nutą


  • 1 podwójna upieczona  pierś z kurczaka (np  z grilla)
  • 1 szklanka kaszki kuskus
  • 1 sałata rzymska
  • 2 Mineole lub 1 kwaśna pomarańcza
  • 1/2 szklanki wina ryżowego (lub białego wytrawnego)
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • kawałek świeżego  imbiru
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • imbir kandyzowany
  • sól, pieprz biały, chilli do smaku
  • 1 łyżka mąki






Obierz cebulę, Mineole, imbir. Pokrój cebulę  w kostkę  i przesmaż ją na maśle. Dodaj kurczaka pokrojonego w kostkę i mandarynki również pokrojone w kostkę.






 Zalej wszystko winem. Dodaj posiekany imbir (1 łyżeczkę) oraz przyprawy (tymianek, pieprz i chilli) - duś na wolnym ogniu około 5 minut.
W tym czasie zalej wrzątkiem kuskus wg przepisu na opakowaniu.










Zajmij się teraz potrawką z kurczaka, oprósz ją mąką, dopraw solą i pieprzem  do smaku - odstaw z ognia.










Listki sałaty rzymskiej krój w paseczki od dołu zostawiając górne części , bardziej delikatne do dekoracji.
Pokrój drobno kandyzowany   imbir.
Do pucharków układaj na przemiennie kaszkę kuskus, kurczaka, pokrojoną sałatę rzymską. Górę posyp kandyzowanym imbirem i udekoruj listkami sałaty.


2 komentarze:

  1. apetycznie wygląda zwłaszcza tak podana:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeszcze takiej nie robiłam, u mnie dziś też sałatka z kurczakiem tylko a la Cesar(kuchnia lidla), również pyszna:)

    OdpowiedzUsuń