![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjWJQLMEP5F-NBjXWuAjjq3d6SnOKa5qk_yAKbTOMt82hydRV3MYVdozXw3pJUXQ4ZkfbR2LyeicQ-nImbkivfp97QxuKmvqr-C4m5Vmm9v3siTeXibZJ-uXt_Pcuix5wV_lxW5C2rtM9E/s400/KremWarzBr.jpg)
Dziś z cyklu oszczędnie, będzie o sycącej i zdrowej zupie ugotowanej z resztek rosołu i ugotowanych w nim warzyw. Dodałam też trochę soczewicy czyli roślinnego białka i brokułów ugotowanych al dente.
Krem warzywny z brokułami
- 1,5 litra rosołu
- porcja warzyw z rosołu
- 3/4 szklanki soczewicy
- 1 łyżka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- szczypta chilli
- sól i pieprz do smaku
- 1 ugotowany broluł
- 5 dag żółtego sera
Soczewicę zalej rosołem i pozostaw na 15 minut, po czym ugotuj. Dodaj warzywa z rosołu i zmiksuj wszystko lub przetrzyj
przez sito.Dodaj paprykę w proszku, suszoną bazylię, szczyptę chilli.
Dopraw zupę sola i pieprzem do smaku po czym doprowadź do zagotowania.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg5KFgJ8eOOmoMQwWwF7vpkL92UGu4OaghVbhrvMfOWeBGFhTjxhrlz4UaQQP-meKkzd2spiy7dLIoFtXQhKRt2u0MwlCp0tnZK9wAiFvVzVFMETwm5Rkr6phxBy4P_A2JF7e4XCa98kFA/s320/KremWarzBr2.jpg)
Zagrzej ugotowane różyczki brokuła. Podawaj krem z brokułami posypany startym serem.
Brokułki ubóstwiam. :)
OdpowiedzUsuń