Ostatnio dowiedziałam się, że prawdziwy włoski sos boloński powstaje z wołowiny pokrojonej w kostkę
i duszonej tak długo, aż się rozpadnie na małe cząstki. Włoski kucharz zapewniał, że sos taki jest pyszny.
Właśnie dzisiaj się o tym przekonałam. Mięso dusiło się prawie dwie godziny po czym rozpadło się w cząstki. Sos okazał się wyśmienity.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh1tquMILM6BWENDCruHzj_NUtlq0Mw2ChIdWGwnX_R_kN5YxjoXt2WZoGKgyJVD4OSk48uq-XbfVCEulTBTFmWjuuozqeQZ343I1eSYTFyFYn9dZTNwCAcb7r7OTZjWSUm5ExeEj6VyTo/s640/kujSpag.jpg)
Spaghetti z wołowiną duszoną w pomidorach
- 250 g spaghetti pełnoziarniste
- 1 łyżka oleju Kujawskiego z pomidorami, czosnkiem i bazylią
- 500 g mięsa wołowego na pieczeń lub gulasz
- 250 ml przecieru z pomidorów
- 1 duża cebula
- 3 łyżki oleju Kujawskiego z pomidorami, czosnkiem i bazylią
- 1 łyżka papryki słodkiej
- szczypta chilli
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
- pół dużego oscypka
- sól, pieprz do smaku
- połowa czerwonej papryki do dekoracji
- listki bazylii do dekoracji
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh0UV6hXySfy5fbm5C_Why6tpCFHHTLw47NTs7MN9EvAfnE0XmEuxJDLjKv4hHJevomf9FG15j0nOkqxE1tdHJ4OFtKLViw4DvL4CpHVBFJHxmiUSP7C35Wm7szRfhKMWXSCPYYheWhrtE/s320/kujSpag1.jpg)
Obierz cebulę i pokrój ją w piórka. Mięso pokrój w kostkę.
Na oleju Kujawskim z pomidorami, czosnkiem i bazylią przesmaż mięso razem z cebulą.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgh4Zb6hjcln6P8I6JjLOUdLsrgIpSCMgI8fXtUb7nyqMflbykCzJS50ozK33XteKCteBeR4RfDqlS-bLcebcmfnT7yLeccJIhcqzLpspEfNzwgVJmYLAlElBKf5UWLQnnl9ChfjapZEHE/s320/kujSpag2.jpg)
Gdy mięso obsmaży się ze wszystkich stron, a cebula lekko przyrumieni posyp je czerwoną papryką, suszoną bazylią po czym podlej winem. Zmniejsz ogień na bardzo mały i duś mięso pod przykryciem podlewając odrobiną wody.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgyP4RZlQQ8cwy9x11V0SuPSH21JtxtLXsTLENm1aD0Mkq2LVsuRc0HogROQ-i2-Uipj0BzorD2oR2D4R7w_joTdIWdcjv3H6luilIg1zOEKi7iM2LKVmvAwJ5eWHsKvww6efejyt9n-bc/s320/kujSpag3.jpg)
W połowie duszenia zalej mięso przecierem pomidorowym, dopraw sola, pieprzem, chilli i duś do chwili, aż mięso będzie bardzo miękkie.
Podlewaj odrobiną wody, jeśli trzeba, jednak tylko tyle, by mięso się nie przypaliło a sos pozostał gęsty.
Pod koniec duszenia mięsa nastaw lekko osoloną wodę na makaron z dodatkiem 1 łyżki oleju Kujawskiego z pomidorami, czosnkiem i bazylią.
Ugotuj go al dente.
Podawaj makaron polany gęstym sosem, posypany startym oscypkiem i udekorowany kwiatami wyciętymi z papryki oraz listkami bazylii.
pod patronatem serwisu ZPierwszegoTłoczenia.pl, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A.
producent linii Kujawski ze Smakiem.
Smakowity obiadek, lubię spaghetti, a Twoja wersja jest bardzo sycąca i apetyczna :)
OdpowiedzUsuń