Jak już pisałam, upiekłam je kilka dni temu i włożyłam do aromatycznej, kwaśno słodkiej zalewy.
Dziś zjedliśmy ostatnie ... niestety. :(
Rybki w słodko kwaśnej zalewie.
- 1 kg małych śledzi (wielkości dużej szprotki)
- mąka do oprószenia
- olej roślinny do smażenia
- 1 łyżka masła
- 1 duża cebula
- 2 marchewki
- 1 niewielka czerwona papryka
- 1 łyżka słodkiej papryki
- szczypta chilli
- 1 łyżka miodu
- kilka liści laurowych
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 350 ml octu winnego
- sól do smaku
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiunrfrMUSI_VUkKCk7sXXo6hyphenhyphengtpMli4_uLbXO7t2RFfNYeI7Q7SCVAUMBg3bsCoHCWqPHb3u-grlULOzqKIRrHRj6dRT84AGSgnMf0T4l1MK0ezn3QOYRAZevU-gTeJMUHYXobFfSgpI/s400/RybZal.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgAUOFa1SF14ILVyY_6Zr_IYCL1HmeGD7WXQhiuKhCtjCvn9tWuHgV4zrbNp1rOBZ8FXlcs33vl2fv-KumwYSLn3AS0OaWO9AQNfTldeWrI0dgC0Z-wKzZT42X9VdH2VrtQj2MLDwdKnwY/s320/RybZal1.jpg)
Rybki oczyść, osusz po czym usmaż na rozgrzanym na patelni oleju na złoty kolor.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhgl-Azo8TOMPcQxmLX6mMfsYHOz-lTQUyfpn1bx3NY8huI3AUguKr1gtph6YUgIHI_x4x4lk0Zgmk7g9uOQruiVuwiXD0UyGjcBTAKwGiEtLYE5bXEfDhTEv5UpXVh9oIwAvzk9mrNQbw/s400/RybZal3.jpg)
Ułóż je na papierowym ręczniku. Obierz cebulę, marchew i paprykę. Cebulę pokrój w ćwierć plasterki, marchew i paprykę zetrzyj na tarce.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhGit4gv1Zp0A6CV92PZsTB2EXsB4T8evsSbZvMlj_jnKFHBrDWogB12t09AGFaPGYtsA6JA3PltQ79oigbotvgWebl-SuiqwywfVNwTY2wACqx4dV4pir0mTuphyphenhyphenoWO5sX60TFJZUHQRk/s320/RybZal4.jpg)
Na rozgrzanym maśle zeszklij cebulkę, dodaj pozostałe warzywa, paprykę i chilli. Wlej szklankę wody, dodaj przyprawy (ziele angielskie,liść laurowy i sól do smaku) - gotuj aż warzywa zmiękną (około 10 minut). Na końcu dodaj ocet, miód - wymieszaj. Sprawdź czy odpowiada ci smak zalewy. Jeśli jest zbyt kwaśna dolej trochę wody, pamiętaj jednak, że po zalaniu rybek nie będzie tak intensywna.
Dopraw solą i chilli ostatecznie.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiQz2dr2pi9Z0gap0SdlWnhIF1nvBEiVZZqb-m5iP_NCAR3zmmatsaTrLtqI64BpRXPYX8czotJZzIPlV3ixpuRtf_6KDUa9AfXA3WUFTRYq-yXoSCPX8adBGdDH0_Rg8U9rPKEJTPJluc/s400/RybZal5.jpg)
Zalej lekko przestudzoną zalewą rybki .
Układaj warstwę rybek zalej je zalewą z warzywami i tak kolejne warstwy do wyczerpania składników.
Po 2-3 dniach rybki można podawać do jedzenia.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj2UORaWS6rRlaoo4GgRYFB9gw8uC3aFwEBsUB4N53SDcQXRcWH1SKPEhtZI0XdPXM8U-Xifetv1lCIE921_HvBshupEknWg4wUSPcFUxLBkIQvr17SaS1fipsGFXFptdu7AgX_L9YqUlg/s640/RybZal6.jpg)
bardzo ciekawy przepis w takiej zalewie robiłam do tej pory śledzie, muszę spróbować Twojego pomysłu:)
OdpowiedzUsuń