Buchty śląskie i poznańskie pyzy to bardzo podobne kluchy gotowane na parze. Różnią się jednak sposobem podania. Na Śląsku kluski na parze jada się na słodko, w Wielkopolsce z mięsem, dużą ilością sosu i najczęściej modrą kapustą.
A więc w niedzielę mieliśmy obiad z kluskami na parze z mięsem i warzywami.
Razowe buchty z warzywami
- buchty: 20 dag razowej mąki orkiszowej
- około 30 dag maki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 2 jaja
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 4 dag drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 płaska łyżeczka soli
- jarzyny: niewielka kapusta włoska
- 1 niewielki brokuł
- 2 łyżeczki suszonego tymianku
- sól do smaku
.
Z letniego mleka, drożdży, cukru i kilku łyżek mąki sporządź rozczyn i pozostaw go do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Do miski wsyp mąkę orkiszową, pszenną, dodaj jaja, olej i sól. Wyrabiaj ciasto najlepiej za pomocą miksera przez około 3 minut. Odstaw ciasto do wyrośnięcia.
Oczyść jarzyny, pokrój w mniejsze części, posyp ziołami i solą do smaku, choć nie jest to konieczne.
Wstaw jarzyny do parowaru na około 25 minut.
Z wyrośniętego ciasta zrób wałek, pokrój go na plasterki. Z każdego plastra uformuj kulkę.
Pozostaw do wyrośnięcia na około 20 minut.
Paruj buchty w parowarze.
Podawaj je z jarzynami z mięsem i sporą ilością sosu.
W wersji wegetariańskiej pomiń dodatek mięsny i sos. Zastąp sos masłem lub dobrej jakości oliwą.
pyszne buły, też robię sobie takie czasami:)
OdpowiedzUsuń