Wszystkim miłośnikom marcepanu dedykuję te pączusie. Są pyszne!
Przepis na marcepan znajdziesz tutaj.
Jeśli nie masz czasu go zrobić możesz użyć gotowego, z batonu lub tzw. kartofelków marcepanowych.
Pączki nadziewane marcepanem
- 2 jaja
- 2 żółtka
- 3 płaskie łyżki cukru
- szczypta soli
- pół szklanki mleka
- 5 dag drożdży
- około 500 g mąki pszennej
- 10 dag stopionego i schłodzonego masła
- 30 ml spirytusu (lub octu)
- marcepan (około 10 dag)
- pół szklanki płatków migdałowych
- 15 dag białej czekolady
- 1 łyżka mleka
- frytura do smażenia
- mąka do podsypania
W letnim mleku rozkrusz drożdże, dodaj 1/2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki wymieszaj i odstaw.
Pozostałą mąkę przesiej do miski, dodaj resztę cukru. Gdy drożdże zaczną się burzyć dodaj je do mąki.
Dodaj pozostałe składniki: jaja, żółtka, szczyptę soli, stopione letnie masło oraz spirytus. Wyrób gładkie ciasto.
Odstaw je do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość wyrób je jeszcze raz, pokrój w kwadraty.
Na każdy kwadrat nałóż kulkę marcepanu wielkości orzecha, zlepiaj ciasto i uformuj kule.
Odstaw je do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podrośnie smaż pączki na gorącym tłuszczu na złoty kolor z obydwu stron po czym odkładaj na ręcznik papierowy, by odsączyć tłuszcz.
Upraż płatki migdałowe. Stop czekoladę z dodatkiem łyżki mleka.
Po przestudzeniu polej pączki białą czekoladą i posyp płatkami migdałowymi.
fajny pomysł na nadzienie:)
OdpowiedzUsuń