Za chwilę o pączkach nadziewanych marcepanem. Dla miłośników marcepanu to prawdziwa uczta.
Ale trzeba zacząć od jego zrobienia.
Marcepan
- 20 dag migdałów bez skórki
- 20 dag cukru pudru
- kieliszek brandy (około 25 ml)
Migdały zaparz we wrzątku. Po 10 minutach zdejmij z nich skórki.
Wsyp je do malaksera i zmiksuj. Gdy migdały będą w dość drobnych cząstkach (jak zmielone) dosyp cukier, wlej brandy i miksuj dalej. Gdy masa będzie dobrze wyrobiona wyjmij z malaksera , uformuj kulę po czym włóż ją w woreczek foliowy. W takiej formie mażesz przechowywać ją przez kilka tygodni.
Można z niej robić dekoracje do ciast, deserów lub nadziewać czekoladki.
Ja taką masą nadziałam paczki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz