Miłośnicy naleśników, do których należę mogą jeść je na okrągło.
Ja najczęściej piekę całą stertę naleśników, a potem nadziewam je różnościami, właściwie tym, co mam w lodówce.
Na początek farsz z chrupiącej papryki i stopionego sera. Szybkie, zdrowe (nie gotowana papryka) i smaczne!
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjpbOwwwriu8bW8QXB98BxZoEGZtLQ5pkrUQ2-7K_U-q2GbZIDTELI62Siww7kpzyyrBz2XwuXktrX3vMDbYlh-EvrGRO6JzfdsQvi26CoTcEgdyexJtClz5EGtcwskDTWsGpl0bCINjXjg/s1600/nalPapr.jpg)
Naleśniki drożdżowe z papryką i serem
- 2 jaja
- 250 ml mleka
- 200 ml wody
- 1 dag drożdży
- 2 łyżki mąki pszennej razowej
- ok 250 g mąki
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta soli
- 2 czerwone papryki
- 250 g serka brie
- ok. 5 dag startego żółtego sera
- Odrobina oleju do smażenia
- listki pietruszki do dekoracji
Do mleka dodaj drożdże roztarte w łyżeczce cukru i mąkę orkiszową. odstaw na chwilę, aż
drożdże się wzburzą. Do miski wbij jaja, dodaj wodę, mąkę i drożdże oraz szczyptę soli
Zmiksuj ciasto na gładko.Jeśli trzeba nie przerywając miksowania dosyp mąki w takiej ilości,
by powstało średno gęste ciasto naleśnikowe.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiOXdQv5krBFOxwyPqlnPQq9n9t9YGE1B3N84GGUF1wBtake3ARU2C0X2Jf4ZvCN1ll5Bl9I8S3BRG-MCEmIDT5hqnXKl9K-TPrkKdgJV9MHdwmEEqHj4YDr9wpn-CrxV5rTKQbHswUsx6A/s1600/nalPapr1.jpg)
Usmaż naleśniki na rozgrzanej patelni skropionej odrobiną oleju.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgD7-_hv0jSr7vXAniyoqDqPzy511ZRp6SPATvbWb6m4B1zweioN4SyR9LM4f66p7hVgBBmrpzl3YSlBqVLKH7F8z50NYRDh0Xu59F2k9A-x_F_QYKciGnl_ZqkK9Gc8EIzgC_sBenT0NW-/s1600/nalPapr3.jpg)
Złóż na pół i zapiekaj je w mikrofalówce lub piekarniku do chwili, aż ser zacznie sie topić.
Posyp startym żółtym serem i zapiekaj jeszcze kilka minut.
Przed podaniem udekoruj listkami pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz