Na ostatki proponuję dla tych, którzy nie mają ochoty na smażenie sterty chrustu
dość wytrawne wafle z masą czekoladowo-orzechową z nutą czarnej porzeczki.
W poszukiwaniu idealnej masy do wafli tym razem użyłam czekolady i śmietanki kremowej oraz sporo orzechów.
Dzięki temu wafle są bardziej wytrawne w smaku i zdrowsze.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjbLWjKqNbMojkHgKDZZq6zfz1Y34od7_EJG82bgfgDDhmTHg4Kw0fERoB235IUc2RpaDtVYhhhMQqS5hpjnhQQv2i-hGXfWfH5HLfrvYygHtS_C_AOm8TM9K2SgFDUF5u5k_QvjuQEDrlr/s1600/wafOrz6.jpg)
Wafle orzechowe z porzeczkową nutą
- 1 opakowanie wafli tradycyjnych
- 100 g czekolady mlecznej
- 100 g czekolady gorzkiej
- 200 ml śmietanki kremowej
- 100 g masła niesolonego
- 200 ml gęstego przecieru z czarnej porzeczki
- około 1 szklanki zmielonych orzechów włoskich
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgtZWZNFTQFNTI1C5J5KHxTm8bMOq7bVfjBTlJgMuX-zHE3L1LBRthudkRRXwMdf4WmIiae-eleTOr0EOsK3CHsD8Z-URD7Ct5nDv4K65cUSVbv5TVJ6ijO5sJRUwuuPRPFbhre6d82Y-Mx/s1600/wafOrz1.jpg)
Do miseczki włóż świeże masło, połamaną czekoladę i śmietankę.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiOR3mV_bxStr2ZuJY5S45lX1g-npF3X9nP8LWxbJpiQ5orSZ4j9iACrOeZWYrnW4g654ZOEaRjzg58x4VVBPTftDchoitlN70hAdkig8gCigQfDBj4IaaDZexqAZvTjLvQOf9a2ETnFi-_/s1600/wafOrz2.jpg)
Gdy masa będzie jednolita zestaw miskę i dodaj orzechy dość drobno zmielone (lub posiekane).
Ilość zależy od tego jak drobno są zmielone orzechy.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEimIXZymxRwiDvuMKtNNc1NEfoKRX3Y7b_4pV6regITm4ex7u5K4hDbfQzWlQqKKAdEFnVlvbILBEhigxNU3PHCuo2UlwC8nLGmKLPcjT66niaJyKGiy9qL_pAlRRpMOjWyGeFlwJoXFw5E/s1600/wafOrz3.jpg)
Ostatnią przełóż dodatkowo gęstym przecierem porzeczkowym.
Jeśli twój zawiera dużo wody weź go więcej i odparuj na rondlu podgrzewając na małym ogniu.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjod9iOxFbt_1xv3kQM8ySl5WvGL4HEXSGdWyOmaLEnlmBUK4LTPa8BrJS_LgYhahaJbsgE6vIJY5HfOsbd2MG-SPe2i9E7Bs4nAGGGIrnJ1CLPUkyDpMuMk6k3jdJXw1-gIDjwNgpOHHqw/s1600/wafOrz5.jpg)
Zawiń wafle w folię i obciąż deseczką a następnie czymś ciężkim.
Po godzinie pokrój w prostokąty lub romby i wyłóż na talerzyk.
Uwielbiam takie wafle :)
OdpowiedzUsuńU mnie wszyscy domownicy bardzo je lubią.
UsuńJedyny minus to , że szybko znikają ;)