Wciąż szukam nowy smaków, bo z dynią jest jak z ziemniakami - wszystko zależy w jakim towarzystwie się ją gotuje.
Wczoraj ugotowałam dyniową nie jak zwykle na bulionie. Zalałam dynie i jabłka wodą igotowałam je z dodatkiem papryczek chilli.
Aby złagodzić ostry smak zupę podałam ze zdrową kaszą jaglaną.
Pikantna zupka z dyni i jabłek z jaglanką
- 1/2 średniej dyni
- 2 kwaśne jabłka
- 3 ostre papryczki chilli
- 1,5 l wody
- /21 łyżeczki tymianku
- 1/2 łyżeczki lubczyku
- miód, sól i pieprz biały do smaku
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 cebula
- 5 dag sera żółtego
- listki pietruszki do przybrania
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjGunsDa4n-wZEJhLuYei_Vrb3kPm3XWB4q9fK4XWdUIrXqHI-MbkyV_uTulOj5aIoRUOD7YWyDw2Cpbd9rFxDIHO42KT5tvFfhqGczDXb460jp9TPb-iIPzdw1N3uhxemZCjS8ni1kk5yA/s1600/dynJag1.jpg)
Ugotuj kaszę jaglaną do miękkości po czym wstaw ją w ciepłe miejsce, by nie ostygła.
Obierz dynię oraz jabłka - pokrój wszystko w kostkę.
W garnku o grubym dnie zeszklij posiekaną drobno cebulę na łyżce oleju rzepakowego.
Dodaj pokrojoną dynię, jabłka - przesmaż wszystko przez chwilę po czym zalej wodą.
Dodaj odrobinę soli i wrzuć dwie mniejsze (są ostrzejsze) papryczki.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjdyZsOYknDyNioiaNuh80hrST22Q8JvlImyyVtYTQTlRZbscCmNSGWWB-itJ8mwQEZRrXQtaxXevJSvhHXWp7EIgh3_8VHnT2zdQcKPahgZ91GtCPEEQEZ-2kVVdRshusOtdYeYozxTi0o/s1600/dynJag2.jpg)
Trzymaj zupę na małym ogniu jeszcze 5 minut, by smaki się połaczyły.
Za pomocą foremki przygotuj babeczki z kaszy, wyjmij je na talerze.Ostrożnie wlej zupę do talerzy.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjxJWsygqsXTK93_LGyecOYbTZpJTkkI6HTViKLVVTV5c14urX7jNJisZRc3v9hMgTlMAYlZG7mfHLXPDdOIX6Y_9J6r7eul1TK3BKGOzjZxKzvkkM9b2IJV-yJFugFWYoLxYdkXlawIy4C/s1600/dynJag3.jpg)
Posyp startym serem i udekoruj plasterkami chilli i listkami pietruszki.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjjb43Ji2UaZ-76iqlOsnGPLvd3qLXsK5rbwYywtt_161V72lrCT-RQlo0l27mssWIN62dpZTk0aBX-yfA3qFb0BruMrrDEgKqCiflieBDjQqi0SQVqBO8n1E3I8tDGkN4qy5JHNjasmQUI/s1600/dynJag4.jpg)
Jestem przekonana, że to jest pyszne! gdy będę miała swój ogród, na pewno będę uprawiać dynię.
OdpowiedzUsuńSzkoda ze mieszkasz tak daleko - podrzuciłabym Ci dyńkę z moich zapasów.... :)
Usuń