Tam właśnie znalałam pizzę ziemniaczaną. Oczywiście zrobiłam ją trochę po swojemu, nie miałam pod ręką szynki parmeńskiej i grzybów. Pizza wyszła zupełnie wegetariańska, pikantna i całkiem smaczna. To dobry sposób na wykorzystanie ziemniaków pozostałych z obiadu.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh6XDV4vv3b9Y9tcHUEFPDtibP2xW5c7VmqODbYgLTXA5zCqNKflYEIddAd6mFFtvyty39w6RSBqJriupfsgWhjDy7VtQoLg2foGu2KXpkYTV0hTM4VyD7poLsf4rMzV-wOU3SIsIC8SzC5/s1600/PizZiem.jpg)
Pizza ziemniaczana peperoni
- ciasto: 1kg ugotowanych ziemniaków
- 1 jajo
- 1 łyżka śmietaniki wiejskiej
- 2 ząbki czosnku
- mieszanka ziół po łyzeczce :majeranek, bazylia, oregano,rozmaryn
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól i pieprz do smaku
- nadzienie: 1 czerwona papryka
- 1 ostra papryka zielona
- 2 papryczki peperoni czerwone
- 1 szklanka pomidorów z puszki krojonych w kosteczkę
- 10 dag żółtego sera
- rukola do przybrania
- masło do wysmarowania foremki
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg5R6-Bde3MADO2T2umNhF2yM0nrtNHw4KzLCl8ZoRbvB0neoW07AQ3d2TtmpkN_opm-ZqOPBNawTuH8bZRBQwjhpktEr0AJeHshXaPq8vbmVhAc4BbsY2tWR71WIMZdU0Hi2kbq-DNIOvZ/s1600/PizZiem1.jpg)
Ugotowane ziemniaki przepuść przez praskę. wsyp zioła, posiekany drobno czosnek. Dodaj jajo i śmietankę oraz szczyptę gałki muszkatołowej. Wyrób gładkie ciasto doprawiając je do smaku sola i pieprzem.Jeśli ziemniaki były gotowane w łupinach soli dodaj więcej.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjha1zd1prgDUku4scbycCPQhALjCcJ-yFZ8TE8r_hb6JzRfY066nxe9WdmBZ7JmW5hT7B-kA0mIgOlDN2jtLo5OZ2pGJdgRmufZmQL8NuTtKEagmDvc05YqB21noDrL3XYl6DltQ4oDFSq/s1600/PizZiem3.jpg)
Wysmaruj formę do pizzy (lub tarty) - wylep formę ciastem formując brzeg jak w pizzy z ciasta drożdżowego.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjfMXLpUjdtgvUcHg-FSA2Pz5qAH2AejaOx0fzY4YNhwG712EC3OeDe1iDxCFPS7n4zbXcJfBgFfOO-v4EK1s6oCEbR8BcIWETwFS5zuek8Xsbg3NNMeAN_Jhs8mheyX0dyD7VklEj5C0OD/s1600/PizZiem5.jpg)
Wstaw do piekarnika i piecz w temp. 180 st.C około 15 minut.
Obierz i pokrój w paseczki paprykę.
Gdy ciasto ziemniaczane lekko się zezłoci ułóż warstwę pomidorów, Paprykę i posyp obficie wiórkami sera.
jesli nie wszyscy lubią ostre dania ułóż słodką paprykę na pizzy, a ostrą tylko w kilku miejscach (np. na bokach).
Zapiekaj dalej do chwili aż ser dobrze się rozpłynie. (nastepne około 15 minut).
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgHGp5tqnJYiB_ozF1zuIsjcerHIgjMbtYf38pJS9U_03X46vahj9QuaaJ-81KyyrJ1_YxsSJSWHzWW5MXfb3lY1sFOCcB47M6-jnVShpqRjuHx9gOHgqTJCfOI7GmmLCxoCVfOT4yv5rne/s1600/PizZiem8.jpg)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz