Po raz pierwszy upiekłam go z dodatkiem kaparów i na pewno zrobię to jeszcze nie raz.
Focaccia udała się znakomicie - zobaczcie sami,
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjn5uLAG7sZbNSaXGQcS15a4pJeM9BFLYgzodup7Dch4eMb-M0jvleI3YddMkKI3V1a19CrJVHpB72WXiLiOvzF-3jxQGKg47PiMp2vfIjFn0dwJzw8xYVpi-ql0S9rCXPviAAeEA0VmMCn/s1600/focKap5.jpg)
Focaccia kaparowa
- 40 dag mąki pszennej białej
- 2 i 1/2 dag drożdży
- 3/4 szkalnki oliwy z oliwek Extra V.
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 szklanka letniej wody
- mały słoiczek kaparów
Wsyp kilka łyżek mąki do miski. Wlej połowę wody, rozkrusz drożdże, dodaj łyżeczkę cukru i wymieszaj . Pozostaw na 15 minut do chwili, aż drożdże ruszą.
Dodaj pozostałe składniki ciasta (resztę mąki, wodę sól i 2 łyżki oliwy) - wyrób gładkie ciasto. Pozostaw je na pół godziny do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh5xN-bWC7EYmYTIc7T8OEyIxIvVf9bfuiJMRDIlUm4fh2yMVz3LcpCvldaTPI31k-RHvvT6BiA1jSikWe8ZAbsxCN2-nd2-8iSXNqapOGEo0Uln6hqg-6gWp0jzMrmRkz0TGFWdds8JGaU/s1600/focKap1.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi7W4RryJ6VDj6h3807lLvcsu7OJJebte2qzaTriwpP7h0BthkVPswDf9ocDGTaYijLCPYgg73R77Rw1P5uUwAf5fzRrR9SpAwAHadtN8yM6kn9AitbYdIqhyphenhyphen37Od4GZeKQezUfTcDykptj/s1600/focKap2.jpg)
W każde wgniecienie włóż kapara po czym cienkim strumieniem polej ciasto tak by oliwa wypełniła dołki z kaparami.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiJa-0UpurSuhWF_8FcroN_QhXODbE7rOmUhIGg65X89iFNt0tuz5B9Zet28bqZuC1J-hp4yQ8W2nqzuRuLUguJX4X2NW5joXnTOLWB92IUIkNSN-XtkkPxVRheKbJCvUiSu3lMFm3e6i5t/s1600/focKap3.jpg)
Upiecz ciasto w nagrzanym do 180 st. C piekarniku na złoty kolor.
świetny pomysł:)
OdpowiedzUsuń