![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh-JXvT-8iehBB45bxqHqToOlcN3Xsm-GmR80iDYRXK7PkwpovkwsvxCMD2Sz0qwyvtBjqtObFeZmVIZ2m5FcTKnpZIyL5LNU2jYCvfAvx5ATmT7_GzNPeSln-V77twHWWtujvg7jm_l1jy/s1600/kremDynNal2.jpg)
Krem z dyni z naleśnikiem i sezamem
- 70 dag miąższu dyni
- 1 kwaśne jabłka
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 1/2 łyżeczki tymianku
- szczypta chilli i imbiru
- 1/2 szklanki mleka kokosowego
- miód i sól do smaku
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- 2 naleśniki
- 2 łyżki sezamu
- listki pietruszki do dekoracji
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgWzrNOKIBeKxfCePkvmUfNDxwZkmbDOmH9urkj9su0mnjbY937QTzlvIqCQ4d9TldkrShGZoJvo44nDuw8pZV7EyzryMLaXIODq4LFeozwVPSGSNKBgmlW3qQ50QU2LTIcLmNWmAhd6S9n/s1600/kremDynNal1.jpg)
Obierz dynię oraz jabłko - pokrój wszystko w kostkę.
Wsyp wszystko do garnka, zalej bulionem - gotuj do miękkości dyni.
Miksuj zupę na gładko lub przetrzyj przez sito.
Dodaj przyprawy, mleko kokosowe i trzymaj zupę na bardzo małym ogniu 5 minut, by smaki sie połaczyły.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEibWMnD6ehsTtkWq7IJv5RZUpHBZawg2qxxxLueZDyKIh1-nMRq48n8To6zi0OL-XeOiuv7afZJrru_O17ojz-8votCUMlqJLu5WbVTyDisISjac_ZhAvTk1Hpzwt73QZ4WVGMt-0_7xPSI/s1600/kremDynNal1a.jpg)
Na gorącej patelni przesmaż na oleju naleśniki pokrojone w paseczki (jak makaron) razem z sezamem.
Podawaj zupę na gorąco posypaną makaronem z naleśnika przesmażonego z sezamem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz