Tym razem posypałam ją odrobiną czarnuszki i sezamem.
Smakowała wspaniale!
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhPxkL3fii4BXvAheoO7FcHQt2GoPZNa6yc926WVyH0zq__cdsE-woYrM_b16wUHJAtvngEycCzrU9lrG86CkVQBi1mMObUexrvfOURzzjNJOsu-MlkDg53td7OmzIdh-CetBsRbPvnaQN1/s1600/PizFasz.jpg)
Pizza faszerowana pomidorami, kaparami i mozzarellą.
- około 50 dag maki pszennej białej
- 3 dag drożdży
- 2 łyżki oliwy z oliwek Extra V.
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 szklanka letniej wody
- słoik suszonych pomidorów w oliwie
- 2 łyżki drobnych kaparów
- dwie kulki mozzarelli (150g)
- 1 łyżka suszonego oregano
- 1 łyżka suszonej bazylii
- rozkłócone jajo
- kilka łyżeczek sezamu
- 1 łyżka czarnuszki
Wsyp mąkę do miski, zrób dołek. Wlej w dołek połowę wody, rozkrusz drożdże, dodaj łyżeczkę cukru i wymieszaj. Pozostaw na 15 minut do chwili, aż drożdże ruszą.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhJUbomweq-ErpLDjM7aBcE_CaMKCsN3fgwnB-CPP9lPE-eGM_4aqBvRfgybfAYhI12oDpDGuEhv_7pKecpzaahqHZcCc_iAxAGixohKm4K4-3plBZFsNBHMFq1M1pNNBhViPQAJs1tOLMG/s1600/PizFasz1.jpg)
Mozarellę pokrój w plasterki, odsącz suszone pomidory z oliwy.
Wyrośnięte ciasto wyrób ponownie, rozwałkuj je na dwa placki o grubości 1 cm, jeden odrobinę mniejszy, drugi większy .
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjKCG6q00_fHC5I3bVP-gmBLHfD32wDvMtJ6xrHDzs1UloMPpXX-DOOhX9iOkNOPCUkkeKVAxczaUOZehBkgOr4JOBhsCg0x7yAt5aufJ3sMXKZ6QsF5yrElAbfToZK6_wj8cdDS8JYKtPL/s1600/PizFasz2.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhH0DDzLG3yWGFqE5APwIdBHYLtBTyWk3sL2MtaJJnOIARGrko8pJvhhoXi0OubR7Cz38a1__LCdMQkm5Z_bBtukNNf9zbt2OvZfy76Z3J2iy4W23maW0yH1nS_nqm9OrbjrQ1rR4aIVCx4/s1600/PizFasz3.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgLHe70Rubgz3e6JUpb3s8b8ExJOKbkdzW5EYWj-NpuCoWsHMljfSFNt93S1tF0P6rQ-VjKWyfW6aBSE4qxlmfVjDoUN3GMraeO10J9AU-oGbOv8QnetGOs9kI9sym1yHA_YerjeJ0ovOPq/s1600/PizFasz4.jpg)
Przy pomocy widelca poozawijaj brzegi do środka tak, by zamknąć farsz w środku, a brzeg był ozdobny. Odstaw na 15 minut do podrośnięcia.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi9uGXoaF1LOn9gAGitb_4zuMC5xSJeJi6B7g590qYZNiQWlVMO6MK41mWZv0P78UDIoJmqJicyb1PWNiQM5vaReG00-wgp-L6-9zDZmMa4XPV_qqBewZSFce4nYMDbzHMx41X_JpxMv8Ie/s1600/PizFasz5.jpg)
Posmaruj je delikatnie rozkłóconym jajkiem, posyp sezamem i czarnuszką.
Upiecz na złoty kolor w nagrzanym do 190 st. C piekarniku.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEibNwm1ajAwtkgvGnKEzWym0M_3eTavkyRgSIkWfvZcpYfpFA_rB2G3My-DHb9DxfIMabFYsq3K_aISDMABUe1wN0jDO-RrcrhykrWDEgyLKUQqaqR0kK6ZN_Dopc6XuJLsJUmMXYD6j7Ba/s1600/PizFasz6.jpg)
Po lekkim przestudzeniu pokrój na kawałki i zajadaj z apetytem!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz