"O dynio wspaniała, złocista i zdrowa....."
Może ogłoszę konkurs na danie z dyni?
To faktycznie wspaniałe warzywko.
Jeśli chcemy, możemy pokroić w cieniutkie paski i usmażyć kilka minut na cebuli z boczkiem i ziołami. Otrzymamy pyszne danie a'la makaron z patelni lub farsz do naleśników lub tez jarzynkę do jakiegos smacznego mięska.
Makaron dyniowy z boczkiem
- 500 g miąższu dyni
- 1 cebula czerwona
- 1 cebula biała
- 1 papryka czerwona
- 10 dag chudego boczku
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1/2 łyżeczki suszonego lubczyku
- ok. 5 dag sera chedar
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz biały do smaku
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgAzB5DcvUg8bVhUvlcH0pjqum_cL6z48CZElKiPtZSCR0HFq_V4bc5caJvkbe96IDKFGnz-FSlDJzTnICL4qe0-3iNp5aNRVuuT4bQ3r8MXmlhV7jnochHMkC-goYbFihA5tUL-Q_JqBIa/s1600/MakDyn1.jpg)
Obierz paprykę, dynię i cebule. Pokrój cebule w piórka, paprykę w drobną kosteczkę (pozostawiając kawałek do dekoracji).
Miąższ dyni zetrzyj na tarce lub pokrój w zapałkę. Boczek pokrój na cieniutkie plasterki.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj3oRQ8tFP6rEGGLNYX6dHq0C-hSJMaieyvaR3Vn_WT80QIvcikQDbXl_NTkQUYBEf8eW73Zr1Qe3ZiAO0rocQcKJ77vIPdDXUzg9gfucK32yRlzAqO69JISGkPWKcirMjW-29c4opyPada/s1600/MakDyn3.jpg)
Na rozgrzanej patelni przesmaż boczek.
Gdy wytopi tłuszcz zeszklij na nim cebulę.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgX8PkUHsiclsQ7ijIdINcEoYNFbwXp3lKNgQ7bV-GLf1U3wGMBPLE1-f6uc_baj9PDDxGcgv2w7Ag6hknEi6Zlc8mlwYJDyALrch39XHIS2_s9iHRzWG4XDCS91DcBxkoxuFzzwwYWfj98/s1600/MakDyn4.jpg)
Dodaj paprykę, miaższ dyni, przesiśnięty przez praskę czosnek, tymianek i lubczyk. Przesmaż krótko wszystkie składniki doprawiając je solą i pieprzem, by warzywa pozostały chrupiące .
Nakładaj gorący makaron z dyni na talerze, posyp startym serem. Udekoruj paseczkami papryki.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgYgTGgbhGPxfsqhj6C_w5iqvsHxRCq5KL6Sjl0OOfRiBxRS7hWsIgTwqOIuKbTKyeMmZtzjHZhrcRy7zRwtloToLrDKwpCYxQY3O4EQY9Bzbba8syK3yoOc0zv8gAQEMngC0S6z0ZEoA9I/s1600/MakDyn2.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj3oRQ8tFP6rEGGLNYX6dHq0C-hSJMaieyvaR3Vn_WT80QIvcikQDbXl_NTkQUYBEf8eW73Zr1Qe3ZiAO0rocQcKJ77vIPdDXUzg9gfucK32yRlzAqO69JISGkPWKcirMjW-29c4opyPada/s1600/MakDyn3.jpg)
Na rozgrzanej patelni przesmaż boczek.
Gdy wytopi tłuszcz zeszklij na nim cebulę.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgX8PkUHsiclsQ7ijIdINcEoYNFbwXp3lKNgQ7bV-GLf1U3wGMBPLE1-f6uc_baj9PDDxGcgv2w7Ag6hknEi6Zlc8mlwYJDyALrch39XHIS2_s9iHRzWG4XDCS91DcBxkoxuFzzwwYWfj98/s1600/MakDyn4.jpg)
Dodaj paprykę, miaższ dyni, przesiśnięty przez praskę czosnek, tymianek i lubczyk. Przesmaż krótko wszystkie składniki doprawiając je solą i pieprzem, by warzywa pozostały chrupiące .
Nakładaj gorący makaron z dyni na talerze, posyp startym serem. Udekoruj paseczkami papryki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz