Jak zauważyliście gotuję ostatnio z marką "Kupiec". Bardzo dobrze jest mieć mały zapas kasz i owsianek w kuchennej szafce. Szczególnie kasze przydadzą się tym którzy mają mało czasu.
Gdy ma się mało czasu można z torebki kaszy wyczarować zdrowe, pełnowartosciowe danie.
Tak własnie było ze mną, pusta lodówka...no prawie pusta.
Pół paczki kiełków na patelnię, orzechy (mam je zawsze) i kaszę jęczmienną perłową.
Tak właśnie powstało to danie.
(dla 2 osób)
- 1 torebka kaszy jęczmiennej perłowej "Kupiec"
- 1 łyżeczka masła sklarowanego
- 2 łyżki kiełków na patelnię
- 1 cebula
- 1 szklanka miąższu dyni pokrojonego w kosteczkę (może być mrożonka)
- 1/2 szklanki pokruszonych orzechów włoskich
- 4 liście kapusty pekińskiej (bez nerwów lisciowych)
- 1/2 łyżeczki tymianku
- sól i pieprz świeżo zmielony do smaku
Wstaw woreczek z kaszą do gorącej lekko osolonej wody i gotuj kasze 15 minut.
Pokruszone orzechy włoskie upraż na suchej patelni. Zdejmij je z patelni do ostudzenia.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhx2lIZFxeap8VWpI4bXK3TijWjhW3Qw49Cf6ReHlYiuxuyzIY0OwlCDUDIybHU1gMwy1clHMLcLfxuktqmhrsq4LA889Huf0d2KCiCNR0wyhJPBCi3rkyyPWJCR0K9g6kElxbdMDijTbDr/s1600/JeczmFant1.jpg)
Na talerze wyłóż liście kapusty pekińskiej, ułóż gorącą kaszę i rozłóż warstwę dyni z orzechami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz