W internecie znalazłam na jakiejś stronce "ryż dietetyczny" bo z kalafiora.
Ja postanowiłam zrobić kaszkę brokułową.
Jest pyszna w smaku i niezwykle zdrowa. Na plackach z pieczarkami smakowała wyśmienicie!
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhlhCx6axFYIQ3LzK5iuEdkOJDw4N-775vB79lsMl3L5BPwP_fYNR2R_fQ4lP4r1VtfsdS-IFsLdrruy1ZP677gGHgYLL7NAsYBVpw5uUzx7o1GDoaBSpAszFjbak3PYBfQHuBXxm_5WwmO/s1600/PlacBrPiecz.jpg)
Placki ziemniaczane z pieczarkami na brokułowej pierzynce
- około 80 dag ziemniaków
- 1 duże jajo
- 1/2 kg pieczarek
- 1 czubata łyżka mąki pszennej
- 2 duże cebule
- 1 brokuł
- 2 łyżki masła sklarowanego
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia placków
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhYhpZKnMvIrQajUQ7f0BUHk2TRjDKGgpzJYbYptbjRIYCjzNrVkPr85ULBBNLbiP-21K7aWJu-flx4nS2cY2DFRADeMPfE_V8i1B9F9ek03_F0M2mPJjGfJWeIx7EaBJiTjLxeXFDHXSN7/s1600/PlacBrPiecz1.jpg)
Włóż do malaksera i posiekaj go na kaszkę brokułową.
Dopraw kaszkę do smaku solą i pieprzem.
Obierz cebule. Jedną odłóż a drugą pokrój w piórka po czym
zaszklij na 1 łyżce masła sklarowanego. Oczyść pieczarki - pokrój je w plasterki.
Na mocno rozgrzanym na patelni maśle przesmaż pieczarki.
Połacz je z cebulą, dopraw solą i pieprzem do smaku.
Obierz w międzyczasie ziemniaki, zetrzyj je na tarce razem z 1 cebulą.
Dodaj do masy jajo, mąkę i szczyptę soli. Smaż po dwa podłużne (podwójne) placki na jednej patelni.
Oprósz przed podaniem świeżo zmielonym pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz