![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjjD3mEc3rDM2PeSnHIzCkAYKq5FPhDyanXImyczvvcmudOZ6S6tVR0nih2zUAih4DS8Eedw_8ImhqRc3XToNWnB3LTAtv3CkWmqrIkOXy1JQQ6-TBpGZVYbXP6wlWc4JRAdVDZiLZ5JYTq/s1600/kapusn1.jpg)
Kapuśniaczek z szynkową wkładką
- 60 dag szynki
- włoszczyzna
- 50 dag kapusty kiszonej
- włoszczyzna
- kilka ziemniaków
- 2 liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżeczka suszonego lubczyku
- 1 cebula
- 1 łyżka oleju
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEinW5G18e_AkaZ82h-YLVX25hEbkmYIq5nTSKjLH1WHA2fus1QyLJHRjgXCaeQM6Up1J6jXqi4SRFZPyJApihwlaSEoAf_zzU0Hh9LQ5xPtcTrfM3W0B-p_cj6AkcFGvsw-l_REdOlzLwWW/s1600/kapusn1a.jpg)
Lekko posól i gotuj mięso z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego i lubczyku.
Gdy mięso będzie prawie miękkie dodaj drobno pokrojone warzywa korzeniowe (włoszczyznę)
oraz grubiej pokrojone ziemniaki (by czas gotowania był taki sam).
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj3DBPRQlQfAcSxsf95Aka6gTboB-ymk0yjyXKIDzxykglORDaz981luGS3vFhKlxlPPDTlxI5Agvz9QbOzeElTPMJXTB8KgCVrJNwoweu2KTd_H0AashgHWVV0ZkHdD7eo8djo0MDhN6fx/s1600/kapusn1c.jpg)
W oddzielnym garnku ugotuj kapustę do miękkości w małej ilości wody.
Gdy wszystkie składniki będą miękkie dodaj kapustę.
Na łyżce oleju zeszklij cebulkę, dodaj posiekany czosnek i oprósz wszystko 1 łyżką mąki.
Wymieszaj wszystko by mąka okleiła cebulępo czym przełóż do zupy.
Dopraw zupę ostatecznie solą, pieprzem do smaku. Trzymaj na małym ogniu jeszcze 5 minut po czym podawaj w miseczkach lub na talerzach.
Bez względu na nazwę jest to jedna z moich ulubionych zup :)) Wersja "light" przemawia do mojego rozsądku do momentu jak przeczytałam żeberka :D
OdpowiedzUsuńUściski
:D
Usuń