Zajączek w jaglance
- 200 g kaszy jaglanej
- 2 buraczki średnie czerwone
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki startego parmezanu
- 2 łyżki zmielonych migdałów
- sól i pieprz ziołowy do smaku
- sałata masłowa
- sok z cytryny i miód lipowy do smaku
- 4 plastry żółtego sera
- 6 łyżek pesto
- koperek do dekoracji
Ugotuj kaszę wg wskazówek na opakowaniu.
Obierz buraczki, zetrzyj je w drobną łezkę po czym przełóż do garnuszka.
Podlej niewielka ilością wody, lekko posól i ugotuj do miękkości. Pod koniec gotowania dodaj masło.
Dopraw buraczki sokiem z cytryny, miodem i pieprzem ziołowym do smaku.
Podziel kaszę na trzy części. Do jednej części ciepłej kaszy dodaj starty parmezan i migdały - wymieszaj.
Dodaj do drugiej części buraczki w takiej proporcji by powstała kleista masa.
Trzecią część wymieszaj z pesto.
Z żółtych plasterków powycinaj słoneczka.
Do foremki w kształcie zajączka włóż jasną kaszę ugniatając ją lekko. Wyjmij z foremki na talerz.
Udekoruj talerz krajobrazem z sałaty koperku i pozostałych kolorowych kasz.
Umieść słoneczko. Takie same porcje przygotuj na pozostałych talerzach.
piękne:)
OdpowiedzUsuńDzięki!
UsuńMoja Hurma jest już za duża, ale młodsza Czereda (od brata, stale u mnie siedzą i łapią się do bandy) byłaby zachwycona!
OdpowiedzUsuńMoże i by polubili jaglankę? A może już lubią?
Usuń