czyli tost z masłem i siekanym czosnkiem. Jeszcze rano czułam jej skutki w ustach :P
Walentynkowy makaron z rybą wędzoną
- 300 g makaronu typu pióra,świderki itp
- 1 duża wędzona na ciepło makrela (lub inna ryba np. kawałek łososia, halibuta)
- 1 cebula
- 1 czerwona papryka
- 50 ml białego wina (lub wody)
- 1 łyżka masła sklarowanego
- 100 ml śmietanki kremowej
- 1 łyżeczka płaska mąki ziemniaczanej
- sól i pieprz do smaku
- łyżka posiekanej natki pietruszki
Wstaw lekko osoloną wodę na makaron i ugotuj go wg wskazań na opakowaniu.
Obierz rybę ze skóry i ości, posiekaj ją ostrym nożem dość drobno.
Obierz cebulę - posiekaj ją w pióra. Obierz paprykę, z płaskich części wytnij serduszka do dekoracji.
Resztę papryki pokrój w kosteczkę.
Na rozgrzanym na patelni maśle zeszklij cebulę, dodaj paprykę - przesmaż wszystko przez chwilę, dopraw odrobiną soli i pieprzem.
Podlej winem lub wodą, duś 5 minut na małym ogniu
Wymieszaj mąkę w pół szklance wody, dodaj śmietankę i wlej na patelnię.
Doprowadź do zagotowania mieszając. Dodaj posiekaną rybę i natkę pietruszki.Wymieszaj, potrzymaj chwilę na ogniu by ryba zagrzała się w sosie.
Podawaj porcje makaronu z sosem rybnym udekorowane serduszkami wyciętymi z papryki.
Szybkie dania mają wiele zalet - ciekawa propozycją z tą makrelą... nigdy nie jadłam makreli na ciepło.
OdpowiedzUsuńWarto spróbować, sos ma delikatny wędzony smak i aromat, a papryka jest słodka i chrupiąca :)
UsuńJa też nigdy nie jadłam sosu do makaronu z wędzoną rybą :-(
OdpowiedzUsuńMarzyniu! Kiedyś musi być ten pierwszy raz! :D
OdpowiedzUsuń