Wzięłam kilka piguł i mam nadzieję że szybko przejdzie.
MG też w kiepskiej formie, wygląda na to, że to ta sama nieprzyjemna dolegliwość.
Mimo tego Walentynek nie odwołujemy.
Upiekłam błyskawiczne ciasto truskawkowe. Kieliszki z nalewką owocową to tym razem tylko dekoracja fotki. W zamian będzie aria na dwa kasłania :D
Truskawkowe serce na Walentynki
- około 1 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 jajo
- 1/2 szklanki cukru najlepiej brązowego
- 100 ml jogurtu
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- szczypta soli
- około 500 g mrożonych truskawek
- szczypta kardamonu
- 1/3 szklanki brązowego cukru
- 1 łyżeczka żelatyny
- bita śmietana do dekoracji
Truskawki wsyp do rondla, zasyp 1/3 szklanki cukru brązowego i przesmaż je do chwili, aż się rozmrożą i puszczą trochę soku. Oprósz je kardamonem i trzymaj na małym ogniu mieszając od czasu do czasu (około 10 minut)
Większą część (2/3) truskawek odsącz na sicie.
Wymieszaj mąkę z proszkiem i sodą oraz szczyptą soli. W drugiej misce zmiksuj jajo z cukrem,
jogurtem i 2 łyżkami oleju.
Do płynnej masy wsyp mąkę i wymieszaj.
Gdyby ciasto było zbyt rzadkie, dosyp odrobinę mąki.
Wyłóż ciasto w silikonowej foremce w kształcie serca (lub innej).
Na górze ułóż odsączone owoce.
Piecz w dobrze nagrzanym piekarniku w temp 180 st.C przez 20-25 min.
Ostaw do ostudzenia.
Do soku z pozostałymi owocami dodaj żelatynę, podgrzewaj mieszając do chwili, aż żelatyna się rozpuści.
Nałóż tężejącą masę na zimne ciasto - wstaw do lodówki.
Przed podaniem udekoruj ciasto bitą śmietaną.
śliczne serducho:)
OdpowiedzUsuń