Po południu na poprawę humoru upiekłam aromatyczne razowe chlebki z dodatkiem bazylii.
Taki świeży, pachnący z dodatkiem bazyliowego pesto... eh, było pysznie.
No i humor lekko mi się poprawił, choć daleko jeszcze do ideału.
Zjedliśmy chlebek z bazyliowym pesto.
Chleb razowy bazyliowy
- 500 ml serwatki (lub mleka)
- 40 dag mąki pszennej razowej
- około 40 dag mąki pszennej 650
- 40 g drożdży
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 1 łyżka suszonej bazylii
- 2 łyżki wiejskiej gęstej śmietany
- 2 łyżki maku
Z 150 ml serwatki,1 łyżki miodu, 1 łyżki mąki i drożdży przygotuj zaczyn drożdżowy.
Do misy wlej resztę serwatki, dodaj sól, siemię lniane i bazylię.Gdy drożdże się wzburzą wsyp do misy mąkę razową i drożdże. Wyrabiaj ciasto dosypując mąkę pszenną. Jeśli wyrabiasz przy pomocy robota czas wyrabiania powinien trwać około 4 minut.
Ciasto powinno być średnio geste. Odstaw je do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość podziel je na 3 części. Uformuj podłużne chlebki, skręć je i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Gdy ponownie ciasto podrośnie posmaruj je śmietanką i posyp makiem.
Upiecz chlebki w nagrzanym piekarniku w temp. 190 st.C. na rumiany kolor.
Wkłuj patyczek i sprawdź czy jest suchy.
Ostudź je na kratce.
Jeśli nie wytrzymasz oderwij kawałek i delektuj się smakiem :)
ale pomysł, takiego chleba nie jadłam:d
OdpowiedzUsuńA ja wczoraj wieczór z głupia frant upiekłam mleczny chlebek Potworom na śniadanie :-)
OdpowiedzUsuń