Tym razem pozostała mi z dnia poprzedniego kasza gryczana. Takich placków jeszcze nie robiła, więc je opiszę.
Pikantne placki gryczane ze słonecznikiem
- 100 g ugotowanej kaszy gryczanej
- 2 duże jaja
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki śmietany lub jogurtu
- 1 cebula
- 1 bardzo ostra papryczka czerwona
- 1 ostra papryczka zielona
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1/2 szklanki ziaren słonecznika
- sól i pieprz czarny do smaku
- olej rzepakowy do smażenia
- sos pomidorowy lub ketchup
Obierz cebulę i posiekaj ją drobno.
Obierz paprykę czerwoną i zieloną - posiekaj je drobno.
Dodaj warzywa do ciasta na placki.
Wymieszaj wszystko razem, dopraw solą i pieprzem.
Na rozgrzanym oleju smaż niewielkie placuszki z jednej strony posypując je słonecznikiem.
Odwróć na drugą i smaż placuszki na rumiany kolor.
Odsącz z tłuszczu układając je na ręczniku papierowym.
Podawaj placuszki z sosem pomidorowym lub ketchupem.
wow! Wyglądają na pożywne, smaczne i bogate :)
OdpowiedzUsuńz chęcią się skuszę na taki obiadek w najbliższych dniach!
Warto spróbować :)))
UsuńNo fajnie z tym słonecznikiem. Tylko kaszy u mnie nigdy nie zostaje, bardzo lubią gryczaną :-)
OdpowiedzUsuńOj spróbowałabym takiego kotlecika z mojej ulubionej kaszy :)
OdpowiedzUsuń