Tym razem smalczyk świetnie sprawdził się jako omasta.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEipLgsllETZToG6wApgGK8LjbWLv0241JMRgPH2Wi-Szvjhs2l1OEl2FxqsBysygHJjB0P54yfpGTSxn0M16PrAODqf7EWIvhSsIwEx53ZECrjVaMmtJ5bCwLmlZGwtACSU8Syh5WGKTxHz/s1600/SPkusN.jpg)
Kluski śląskie nadziewane kapustą i śliwkami
- 1 kg ugotowanych ziemniaków (odmiany kleistej)
- 1 łyżka śmietany
- 1 jajo
- mąka ziemniaczana (ile zabierze)
- sól i pieprz czarny do smaku
- około 40 dag kiszonej kapusty
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- garść śliwek wędzonych lub suszonych
- 1 łyżka smalczyku Smakowita Pajda z ziołami ogrodowymi
- 3 łyżki smalczyku Smakowita Pajda z cebulką i jabłkiem
- szczypior do posypania
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiVLx4bMJ5vt_o-6OXV8-w853EiR7taxjK_ZBNedASoJrArGUqBSTLmh4xaoTZfgp049qj95E9zQRMuhqWBZCT_jzeupP4YkN3nhyImO_GOS5zpEkavGyh82YIcRFuqyFrDf_KhmTth4eRX/s1600/SPkusN2.jpg)
Kapustę posiekaj, włóż do rondla, podlej niewielką ilością wody i duś około 10 minut do chwili, aż zmięknie
a woda opadruje. Dodaj koncentrat,pokrojone śliwki i 1 łyżkę smalczyku Smakowita Pajda z ziołami ogrodowymi.
Wymieszaj kapustę, dopraw sola i pieprzem do smaku i duś na bardzo wolnym ogniu jeszcze 5 minut
po czym odstaw do ostudzenia.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh5XDHb39fC2ZEsvwPah4IppoONblFxBFIEGwnKxt3uyjhN6NTH8xRi6JYSLSPH6PHn9Q-be6Gmvzff7E674X_kQKJl7Co5pzlWhyphenhyphenFOWGafBblfBicu5Np8XQ0lhlnMhefy1IArjOFrH57W/s1600/SPkusN1.jpg)
Włóż z powrotem ziemniaki, dodaj śmietanę i jajo - wyrób ciasto.
Formuj z ciasta placuszki, nakładaj farsz po czym zlepiaj i formuj kluski.
Z jednej strony przy pomocy widelca zrób wklęsłe rowki na kluskach, by okrasa lepiej się trzymała.
Gotuj je w osolonej wodzie kilka minut od wypłynięcia.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhfLpjdafL28bddo7NcA32cZLnnFSDfxVJNMJ93tmfxI_IEXv0BQcJtVNFeOUJE081oIJJ2PfXbV2LfR-ck95KNmr1j4DVlO4RTbc6Z8TIY4UaN-YK5n0_UZsOVQfy1Uyg7tz1RUfeHTTdF/s1600/SPkusN3.jpg)
Podawaj kluski ze łyżki smalczykiem Smakowita Pajda z cebulką i jabłkiem posypane szczypiorem.
„Smakowita Pajda zaskoczyła mnie tym,
że to świetna wegetariańska omasta,
wspaniała do kluseczek, poza tym
świetna do wytrawnego ciasta "
Biorę udział w zabawie kulinarnej "Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są Z T Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.
Ciekawa wersja znanych kluseczek :)
OdpowiedzUsuńNo tym mnie już powaliłaś, Kruszwica powinna Ci zafundować całą przyczepę tego smalczyku. To MUSZĘ zrobić!
OdpowiedzUsuńDziękuję za wszystkie miłe słowa :)
UsuńA te kluseczki naprawdę warto zrobić, bo są niedrogie a bardzo "smakowite" .