Zajrzałam do mojej spiżarki i ....wyjęłam kilka smacznych i zdrowych produktów.
Postanowiłam zrobić batoniki orzechowe na bazie daktyli, fig i płatków żytnich pełnoziarnistych.
Jeśli chcecie zrobić wersję bezglutenową zastąpcie je wiórkami kokosowymi.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgwQ-0D9p_kMPMexmoYgqY3gvOZbO_DyFzU0hBCVJzWeH0lvSzfMuhe84nbG0QPH1D57rirNNdgINvZYSFd1ijgADGdFpGdS5L-M6Glk7oa8bPu6n3Ea3KY5bP0Q3cWPpQt0st6p9tgxeGr/s1600/BatOrz.jpg)
Batoniki orzechowe
- 20 dag daktyli
- 20 dag fig
- 2 duże jaja
- 1 szklanka płatków żytnich błyskawicznych (lub owsianych)
- 20 dag orzechów laskowych
- 1 szklanka wody
- 2 łyżki tłuszczu kokosowego
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiJR-_rCJclSIJEO0eGTw9GdR7nT6IS7z2KIVIx6Th3Dqv10R2qvbr4646Y4fSDhH23UH10rQBJocBGXfzldt2rq6-8BLAHHvZUU_z_rKgPGBRjMhiBuP_jrS62iIAUNJ7V5-rHDyOysCuK/s1600/BatOrz0.jpg)
Figi powinny zmięknąć a daktyle się prawie rozgotować. Dodaj płatki błyskawiczne - wymieszaj. Pozostaw masę do ostudzenia. Do letniej masy wbij jaja i energicznie wymieszaj,
Blaszkę wyłóż papierem, rozłóż masę. Posiekaj orzechy, posyp nimi masę.
Lekko dociśnij orzechy by przylepiły się do masy i nie odpadały.
Górę pokryj tłuszczem kokosowym i wstaw do nagrzanego piekarnika.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjcSgyobbXk7zdgjUT0ll2Bp9jWSH0nQyJP7JnfOJCzGuj8R8cpdMIVUBI0T8fHRgJM-JmAo4vrt7G51KjPm9Zk6iWk4neCnDYEs50vOhnsbWJvAGgTZLWidHBO0W9r3fZ20Ae8QNUiJE9w/s1600/BatOrz1.jpg)
Piecz w temp.170 st C około 40 minut w zależności od grubości masy. Po przestudzeniu pokrój ciasto na batony.
pysznie wyglądają:D
OdpowiedzUsuńBardzo tu smacznie, na Twoim blogu, będziemy tu wracać. Zapraszamy również do Nas.
OdpowiedzUsuńDzięki! Chętnie Was odwiedzę :)
UsuńIle wytrzymają takie batony? Chcę je zabrać w podróż:)
OdpowiedzUsuńMoje nie dotrwały do tygodnia , ale przypuszczam, że spokojnie ponad tydzień wytrzymają.
Usuń