Bardzo rzadko kupuję wędlinę, więc w lodówce dyżurowały tylko dwa rodzaje serka.
Początkowo chciałam upiec bułeczki serowe, ale jakoś nie komponowały się z smakowitą pajdą.
Przypomniał mi się przepis na kadalf, ciasto drożdżowe przesmarowane masłem i zwijane w rulon.
Zainspirowana tym przepisem upiekłam
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgqJrEaXqw27aLE-exOKw67MANhqFNVtCbhb_A8NqJLF0aRGCRja36Xl52IT051ufkXHxSfJ1rg2MEk4sLtr6VAJ8bdqdYOpwADUw7OUFLQBNb4dKlYHn7WlUv-m4db81IBnS5mqQWo3GWp/s1600/SPbulO7.jpg)
Śniadaniowe babeczki orzechowe.
- 500 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 30 g drożdży
- 1/2 opakowania smalczyku Smakowita Pajda z cebulką i jabłkiem
- 1 szklanka letniej wody (250 ml)
- 1 szklanka siekanych orzechów włoskich
- 1 małe rozkłócone jajo do posmarowania
- ulubione kiełki do dekoracji talerzyków
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEijrMT6AaZrVTH16bSACT4dqjGXFVrY5FYaze_zm4qdogtEbEs_3BQzrdgMYFDo4rEAL-ROZbe8NJFGSbVBSxVlf4di00j0axrMQJk5NyDjNy02T7HHcj-_X0_rl8UuGj9XDEpnOhxFcRA5/s1600/SPbulO1.jpg)
Przesiej mąkę do dużej miski, dodaj sól i wymieszaj.
Wymieszaj cukier i drożdże z dodatkiem 1 łyżki mąki w niewielkiej ilości wody i odstaw na 10 minut. Przelej zaczyn drożdżowy do mąki.
Wyrabiaj ciasto od 5 do 10 minut dopóki nie będzie gładkie i elastyczne.
Przełóż je do miski oprószonej odrobiną mąki i odstaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu (około 1 godz.).
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh-1fWvnHY1WDbBnRSBqSqsT2iVOEx40H-FTzq5YSjl0DziCS-TgBovJgziUcOuDgRiW28rhweh2HH6VXZHDZjA9LFIFXOWZTxcU_v1zUCHLgCJ9W2PQDxBOeSH9dmQcYtX5F9WaztZhOmo/s1600/SPbulO2.jpg)
Na desce lub macie posypanej mąką rozwałkuj z połowy ciasta podłużny placek o grubości
około 5 mm. Pokrój go w paski o szerokości około 4 cm. Posmaruj każdy pasek smalczykiem
Smakowita Pajda z cebulką i jabłkiem oraz posyp orzechami lekko wciskając je w ciasto.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjZp7_WSReBso1tOE3UlsElZdBvJXd8StXJYg2BRmKTloz3gqqeiP5C8-gBHHuwOfo_VlrRWxeJSqXs-6yc91qG5UEgrNLAH3Zu2umIcqF7Hbfg5NDSwqLCqT79eB1k_va0EQ22SfzC0itj/s1600/SPbulO4.jpg)
Każdy pasek zwiń w ślimaczka i umieść w foremce do muffinek.
Z drugiej porcji ciasta wykonaj takie same babeczki i umieść je w drugiej foremce, chyba że masz jedną na 12 szt.
Pozostaw do wyrośnięcia. Gdy babeczki dobrze wyrosną posmaruj je rozkłóconym jajem.
Wstaw babeczki do dobrze nagrzanego piekarnika (190 st.c) i upiecz na rumiany kolor (około 20 minut).
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgoMU81iIHS06Pj5WpBBFH3IrMA1nuc3yJuaMvLMgsy1hWdaxRKENA8fMji3aoG233ZzFCAqW8S2zhXpGF9_e8fFbwb_r9NkAooBwVv6gLy7LLwVknrMUuOFsIt8k6JzJEKry3JTm3NP6l-/s1600/SPbulO5.jpg)
Przed wyjęciem wbij w środek jednej babeczki patyczek drewniany i sprawdź czy jest suchy.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgXamZdoQSNVC3llV6APG2Ee3RhcELlyMLRJZ9oABDNcnGtgR1-iyevYt1nEShxW-MZOLkE3BRf6drzHui-Q6scZGeMV92Rx8cyMC246tV3Hk4ChTYkSYhqBIIJTc2KF7yFkWyi4jep5_EF/s1600/SPbulO6.jpg)
Podaj babeczki po lekkim przestudzeniu udekorowane ulubionymi kiełkami.
Babeczki wspaniale smakują lekko ciepłe ze świeżą poranną kawą lub herbatką.
„Smakowita Pajda zaskoczyła mnie tym,
że nawet najprostsze ciasto drożdżowe
z dodatkiem orzechów i smalczyku
jest przepyszne!
... jak te babeczki orzechowe "
Biorę udział w zabawie kulinarnej "Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są Z T Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.
rewelacyjny pomysł apetycznie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńTakie bułeczki na śniadanie to skarb! Bardzo fajny pomysł :)
OdpowiedzUsuńBardzo pyszne na śniadanie!:)
OdpowiedzUsuńTeż takie piekę, tylko z czosnkiem, to ulubione bułeczki mojej czeredy :-)
OdpowiedzUsuńWcale się nie dziwię Twojej Czeredzie, bo babeczki są rewelacyjne w smaku.
UsuńMój mąż nie przepada za czosnkiem, więc wszelkiego rodzaju ziarna się sprawdzają.
Na słodko z cynamonem i brązowym cukrem też są super :)