Będą pyszne dania. Na początek zupka.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgXoYjmRpIHmmfxGdwHn8mJSCn1D-p09CwfpYmL02lGp-rIQ8ia7DvWjEdCnHZIq9kIhbOfJUIAKa1h_cwTgZETdpASqXJnIP3K4g56Ac95ZGMAPtcIFkT42kJRCjyVgOul6wApC60Vwwtx/s1600/DynJaKl.jpg)
Zupa dyniowa z jaglanymi kluseczkami
- 150 g kaszy jaglanej
- około 700 g miąższu dyni (może być mrożony)
- 1 łyżka masła
- 1,5 litra bulionu warzywnego
- 2 ziemniaki
- 1 jabłko
- 2 łyżki startego żółtego sera typu ementaler
- 2 łyżki zmielonych orzechów włoskich
- Orzechy zmielone i natka pietruszki do posypania
- sól i pieprz biały do smaku
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg6g8v3HmaXZOOxzih-GWbOMGF38yUvllnG8lj1DCTv8JMSkqBrSx-ya5NmbBAUgujJasjgA2Lizp9nxKvayNHZQx8U-gYDKR_jGzOszFBi0By_9yyviXUsi8Sbnus1xxYuvVmmGO5zixyu/s1600/DynJaKl0.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhvxKWaunY00aiFowytv8dYxgMxzp7f_qf0xWHURfEtbY82zjXz7FrHkrqx2dcbiPGn9UvnUGhsREe8c8mfipFuTtngSTdI_94HNawAtAQgUf9Ky7k49XLJFiADgW_zirg6HLPpF1Few_YS/s1600/DynJaKl1.jpg)
Ugotuj kaszę jaglaną wg wskazówek na opakowaniu.
Obierz ziemniaki i jabłko.
Miąższ dyni przesmaż na łyżce masła, zalej bulionem, Dopraw sola i pieprzem,
dodaj pokrojone drobno ziemniaki i jabłko. Ugotuj do miękkości po czym zmiksuj.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhLjaSM-qlMcfgR41zOmsmSaALEicJYdQOW9JLMb3lVU7ZbdZrfybjuOiYQq8EvLnTsl8qyaOQ4dXXGA2TwTGafKKu9FGpLqtyUpZ4zooNP4RBhfUfa5yQazvoFgdFL3psYG1aJLrSpERVX/s1600/DynJaKl2.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgM2l3R64JcPNrQkr3g7AvH0-UyPw3YoJkt9DHb381OXEq6KIaNR5RZ7LfjFgZGIPOYAZN3E3TEyMIhlgo4DH8_-38BOct6TcTmeyTyB-u9uAuyMH2Y8uBHJfo7JNHNd57SkakTmHREfOOr/s1600/DynJaKl3.jpg)
Formuj z kaszy kuleczki.
nalewaj zupę do talerzy, ułóż na środku kuleczki, kluseczki.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEig2_em8oPxfK5nk1-kSPygPnYB8uGMXfJ41UCZeOEfoZ0P1Q7mGjfB0D2e0VsWYxb0TbEZw-dZfRC8dId02E9UKb1EsBd0AVnbImfuCKzWNeupI_mTgzVXnTCzPRdYDMlBwid86XOmr39P/s1600/DynJaKl4.jpg)
Posyp zupę startymi orzechami włoskimi.
Przed podaniem oprósz obficie zupę natką pietruszki.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgL0c4IaBhEYViUmn2RLAqRJ2IJPtCaC6V-qQ7dLomduzvntdcPR-mzSDzaPVqWHHr-NXRfNRFat8fRvu__G6bzrkzGXZlKQvFJaSaCNDz5csldFnOL1ES3NB2ju1JzINOFbiqj8H6UIMXT/s1600/DynJaKl5.jpg)
świetny pomysł:)
OdpowiedzUsuńTO tych kluseczek już się nie gotuje?
OdpowiedzUsuńNinka, dzięki za inspirację kurczakową, czasami najlepsze są sprawdzone metody. Na pewno H&C będą usatysfakcjonowani, zwłaszcza, jak zrobię kurczaka na pikantnie.
OdpowiedzUsuńCała przyjemność po mojej stronie - mam nadzieję że wyjdą ci naprawdę chrupiące i rodzinka będzie zadowolona!
UsuńJa tez najbardziej lubią na ostro!
Uwielbiam zupę dyniową, a ta wygląda na bardzo smaczną
OdpowiedzUsuńDzięki!
OdpowiedzUsuń