![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiVPkOugWlNzmZ0VTzAWunRzR29kMLXRS2PyEmNk4qVD_Ov0DDvyN4X-OoGQdjaT1HDoteeaeZ0VsCwjTARBAHGKRc_kJG37j0F575CT1Qsykb-KjqFX7rTOjRa_UEKc5suqZkxu4cBu_3E/s1600/Pacz.jpg)
Pączki jak puch.
- około 10 czubatych łyżek mąki pszennej
- 3 łyżki cukru
- 10 dag masła
- 6 żółtek
- 1/2 szklanki mleka
- 4 dag drożdży
- 1 łyżka rumu 80% (lub spirytusu)
- dżem truskawkowo-agrestowy lub inny
- smalec do smażenia
- sok z limonki
- cukier puder (ile zabierze)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgurV6TBaQUaGf9NBQO5_GPOIUIkkt7_wI2XVw6zLtyp3EEUJfrYfgtDtiYK4SXp91iNPh2L73AFTLuBLZmJJbK4ktR2SXocaipfrhSKCo7r5wHaO-fLxwgex0DkTznFQZYO-0J9TtF-sEN/s1600/Pacz1.jpg)
W letnim mleku wymieszaj 2 łyżki mąki, 1 łyżkę cukru i rozkruszone drożdże.
Pozostały cukier miksuj z żółtkami aż będą białe. Do masy jajecznej dodaj ziarenka wanilii.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEihcaMXrXVxEYXPA51JOS-n4owrY7lOilBiWckoUcU-77z6dvvYTS80I0aGnIdXLq7j6BBuAMbndmOUbKNnWA1R2XGsSI3fGbs4XUQvcUNUfrZ5IxzIWJzRLV5daOPwl2BrbK-dAGumZ0nt/s1600/pacz2.jpg)
Dodaj wyrośnięty zaczyn drożdżowy, rum, pozostałą mąkę, stopione, letnie masło oraz szczyptę soli.
Wyrabiaj gładkie ciasto tak długo , aż zacznie odstawać od ręki.
Nakryj misę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce.
Gdy ciasto podwoi objętość przełóż je na posypaną mąką stolnicę.
Rozwałkuj ciasto na duży placek grubości 1 cm.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjwcPsI9xXsSwrKJ-oN8OqC_VKfbiwJ5f1uxl9tN6nTJBJ7pjKDkv2ZBMuvTxA3G289vyzQNpqzXd-oQ3Kx_lbHzsgpfU-YpZveO0aeOlob1iXVfIeJabvnnmb9lvu1BHXONjasJI5pDdU5/s1600/pacz3.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjK_WvDaO_WK6eXoOuVHD4IvbP5oZJFCBWBH9sn2FzdQDjtunvu-OLMFXsq4yhPoaj3kZcnx-MEeNFrIzeTnE9ZfnGgHRSBRlsSj4Yd9UjAix5_qhvVAmHsR2qytUd77Erjz5Mu8YWdoHwv/s1600/pacz4.jpg)
Patyczkiem nakłuwaj pączki sprawdzając czy dobrze się upiekły (test suchego patyczka).
Wykładaj usmażone pączki na papierowym ręczniku.
Wyszoruj limonkę lub niewielką cytrynę.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgSBwjhL4gq7dT7m27GkfuOJXDkcpKg0qcWJAoOIOdVuXmNDNa1mrUJYuGuqgv1s-8YibzpYzYQvRbdkCb14Re4Yf5BJeQCYbhY6lAV_YeJ7i27DgCGE5WbGSjdP5u_UQ05nOdfV5Zi411C/s1600/pacz5.jpg)
Mieszaj sok z cukrem pudrem dosypując odpowiednią ilość, taka by powstał lukier. Dodaj do lukru starta skórkę.
Przestudzone pączki smaruj lukrem.
No i delektuj się puszystym miąższem pączusiów i owocowym ich nadzieniem.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhUngxQS1QJdkJwk_AtAm9kUPW_h9QMw5_IZTYQHm9ZCdsDpVH9g7IDnpukhZZhlRMxxowWBv-77IVOXtWogMnWNQMxUa5w3XHiLYyvYKCOC6kNGFPyDV8xrA8Qh6rkwNmaM68I4t9ekaor/s1600/pacz7.jpg)
pyszności:)
OdpowiedzUsuńOstatni raz pączki robiłam 4 lata temu, z bardzo podobnego przepisu (też ze spirytusem). Aż mam szczękościsk na słodkie wspomnienie, jak mi wtedy smakowały. A w tym roku nawet nie powąchałam :-(
OdpowiedzUsuń:( Przykro mi Marzyniu, nie da się tego zmienić?
OdpowiedzUsuńChętnie przesłałabym Ci pączusia :)
Bardzo zachęcająco wyglądają te pączki.
OdpowiedzUsuńPowiem szczerze , ze najlepsze pączki, jakie upiekłam....a sporo już ich było :)
OdpowiedzUsuń