![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg_iXCVVJJNClLTC6qGhVbNiDaw35eksJo2aukdEB0uXgdSz7-xQAYzyz8YxfrX5bSdAoC4voB2xdHGPjlGTk06IU7AnIxW4yfTmeeFRLOE3vXmQFUmeQPUJ-G7lZnj9BzR0uPX7iw3DMrx/s1600/MufWis2.jpg)
Babeczki naszpikowane wiśniami i czekoladą
- około 2 szklanek mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 czubata łyżka kakao
- 2 jaja
- 3/4 szklanki cukru
- 200 ml jogurtu
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- szczypta soli
- 300 g mrożonych wiśni
- 10 dag czekolady deserowej
- cukier brązowy (lub biały) do posypania
- cukier puder do oprószenia
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj3HpQbe4k8XR6mkPfzBOWCn9LeFFkPjFY0S4v81yZL_Dl-MI-vIHGr1FMReifGRHzefiPQG-_KzjEjnqBdwGk85GgIrclKTzdaUtKqVBnxQEc9oRb9fpjf9oi6CeFdp3AzsHy746giUI3i/s1600/MufWis1.jpg)
Wymieszaj mąkę z proszkiem i sodą oraz szczyptą soli. W drugiej misce wymieszaj jajo z cukrem,
jogurtem i 4 łyżkami oleju.
Do płynnej masy wsyp mąkę i wymieszaj.
Jeśli masa jest zbyt luźna dosyp odrobinę mąki, by masa przypominała konsystencję babki ucieranej (średnio gęsta).
Masę przełóż do foremek po czym wetknij w nie połamaną czekoladę tak, by cząstki były nakryte przez ciasto.
Na wierzchu każdej babeczki ułóż wiśnie. Posyp wierzch cukrem, by na cieście powstała apetyczna słodka skorupka.
Piecz w dobrze nagrzanym piekarniku w temp 180 st.C przez 20-25 min.
Podaj po przestudzeniu oprószone cukrem pudrem.
smacznie wyglądają:)
OdpowiedzUsuń