Już piszę!
Paluchy makowe.
- 500 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 30 g drożdży
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 szklanka letniej wody (250 ml)
- 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
- smalczyk Smakowita Pajda z cebulką i jabłkiem lub z ziołami
- 1 małe rozkłócone jajo do posmarowania
- mak do posypania
Przesiej mąkę do dużej miski, dodaj sól i wymieszaj.
Wymieszaj cukier i drożdże z dodatkiem 1 łyżki mąki w niewielkiej ilości wody i odstaw na 10 minut. Przelej zaczyn drożdżowy do mąki. Dodaj łyżkę oleju.
Wyrabiaj ciasto od 5 do 10 minut dopóki nie będzie gładkie i elastyczne. Na końcu dodaj zmielone siemię lniane - wyrabiaj ciasto jeszcze chwilę.
Przełóż je do miski oprószonej odrobiną mąki i odstaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu (około 1 godz.).
Na desce lub macie posypanej mąką rozwałkuj z połowy ciasta podłużny placek o grubości
około 5 mm. Pokrój go w paski o szerokości około 3 cm. Posmaruj każdy pasek smalczykiem
Smakowita Pajda oraz posyp makiem.
Złóż paski na połowę i skręć je ze sobą spiralnie, odstaw do wyrośnięcia na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Gdy paluchy podrosną posmaruj je rozkłóconym jajkiem i posyp makiem.
Wstaw paluchy do dobrze nagrzanego piekarnika (190 st.c) i upiecz na rumiany kolor (około 20 minut). Paluchy można podać do zupy kremowej. Dobrze też smakują jako przekąska ze szklaneczką piwa.
„Smakowita Pajda zaskoczyła mnie tym,
że smalczyk w połączeniu ze świeżym pieczywem kusi i uzależnia!
Chciałoby się jeść i jeść bez końca!"
Biorę udział w zabawie kulinarnej "Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są Z T Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.
pycha:) zjadłabym takie:)
OdpowiedzUsuń