10 lutego 2014

Paluchy makowe

Jak Wam już pisałam zrobiłam podwójne ciasto na pizzę, by zrobić paluchy. Pierwszą część  przepisu skopiowałam (tę w której przygotowujemy ciasto). Jak zrobiłam paluchy?
Już piszę!



Paluchy makowe.



  • 500 g  mąki pszennej 
  • 1 łyżeczka soli 
  • 1 łyżeczka cukru 
  • 30 g  drożdży 
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 szklanka letniej wody (250 ml)
  • 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
  •  smalczyk Smakowita Pajda z  cebulką i jabłkiem lub z ziołami
  • 1 małe rozkłócone jajo do posmarowania
  • mak do posypania


Przesiej mąkę  do dużej miski, dodaj sól i wymieszaj.
Wymieszaj  cukier i drożdże z dodatkiem 1 łyżki mąki  w niewielkiej ilości wody i  odstaw  na 10 minut. Przelej zaczyn drożdżowy do mąki. Dodaj łyżkę oleju.
Wyrabiaj ciasto od 5 do 10 minut dopóki nie będzie gładkie i elastyczne. Na końcu dodaj zmielone siemię lniane - wyrabiaj ciasto jeszcze chwilę.

Przełóż je do  miski  oprószonej odrobiną  mąki i odstaw  do wyrośnięcia   w ciepłym miejscu (około 1 godz.).
Na desce lub macie posypanej mąką rozwałkuj z połowy ciasta podłużny placek o grubości
około 5 mm. Pokrój go w paski o szerokości około 3 cm. Posmaruj każdy pasek smalczykiem
 Smakowita Pajda   oraz posyp makiem.





Złóż paski na połowę i skręć je ze sobą spiralnie, odstaw do wyrośnięcia na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Gdy paluchy podrosną posmaruj je rozkłóconym jajkiem i posyp makiem.
Wstaw paluchy do dobrze  nagrzanego piekarnika (190 st.c) i upiecz na rumiany kolor (około 20 minut). Paluchy można podać do zupy kremowej. Dobrze też smakują jako przekąska ze szklaneczką piwa.







 „Smakowita Pajda zaskoczyła mnie tym, 
że smalczyk w połączeniu ze świeżym pieczywem kusi i  uzależnia! 
Chciałoby się jeść i jeść bez końca!"

Biorę udział w zabawie kulinarnej "Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są Z T Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.

1 komentarz: