Strony

10 lutego 2014

Śniadaniowe babeczki orzechowe.

Zachęcona sukcesami kulinarnymi poprzedniego dnia postanowiłam zrobić domownikom niespodziankę i upiec bułeczki na śniadanie.
Bardzo rzadko kupuję wędlinę, więc w lodówce dyżurowały tylko dwa rodzaje serka.
Początkowo chciałam upiec bułeczki serowe, ale jakoś nie komponowały się z smakowitą pajdą.
Przypomniał mi się przepis na kadalf, ciasto drożdżowe przesmarowane masłem i zwijane w rulon.
Zainspirowana tym przepisem upiekłam



Śniadaniowe babeczki orzechowe.



  • 500 g  mąki pszennej 
  • 1 łyżeczka soli 
  • 1 łyżeczka cukru 
  • 30 g  drożdży 
  • 1/2 opakowania smalczyku Smakowita Pajda z  cebulką i jabłkiem 
  • 1 szklanka letniej wody (250 ml)
  • 1 szklanka siekanych orzechów włoskich
  • 1 małe rozkłócone jajo do posmarowania
  • ulubione kiełki do dekoracji talerzyków


Przesiej mąkę  do dużej miski, dodaj sól i wymieszaj.
Wymieszaj  cukier i drożdże z dodatkiem 1 łyżki mąki  w niewielkiej ilości wody i  odstaw  na 10 minut. Przelej zaczyn drożdżowy do mąki.
Wyrabiaj ciasto od 5 do 10 minut dopóki nie będzie gładkie i elastyczne.
Przełóż je do  miski  oprószonej odrobiną  mąki i odstaw  do wyrośnięcia   w ciepłym miejscu (około 1 godz.).




Na desce lub macie posypanej mąką rozwałkuj z połowy ciasta podłużny placek o grubości
około 5 mm. Pokrój go w paski o szerokości około 4 cm. Posmaruj każdy pasek smalczykiem
 Smakowita Pajda  z cebulką i jabłkiem oraz posyp orzechami lekko wciskając je w ciasto.








Każdy pasek zwiń w ślimaczka i umieść w foremce do muffinek.
Z drugiej porcji ciasta wykonaj takie same babeczki i umieść je w drugiej foremce, chyba że masz jedną na 12 szt.
Pozostaw do wyrośnięcia. Gdy babeczki dobrze wyrosną posmaruj je rozkłóconym jajem.
Wstaw babeczki do dobrze nagrzanego piekarnika (190 st.c) i upiecz na rumiany kolor (około 20 minut).







Przed wyjęciem wbij w środek jednej  babeczki patyczek drewniany i sprawdź czy jest suchy.













Podaj babeczki po lekkim przestudzeniu udekorowane ulubionymi kiełkami.





Babeczki wspaniale smakują lekko ciepłe ze świeżą poranną kawą lub herbatką.





 „Smakowita Pajda zaskoczyła mnie tym, 
że nawet najprostsze ciasto drożdżowe
z dodatkiem orzechów i smalczyku
 jest przepyszne!
...  jak te babeczki orzechowe "

Biorę udział w zabawie kulinarnej "Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są Z T Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.

5 komentarzy:

  1. rewelacyjny pomysł apetycznie wyglądają:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie bułeczki na śniadanie to skarb! Bardzo fajny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo pyszne na śniadanie!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Też takie piekę, tylko z czosnkiem, to ulubione bułeczki mojej czeredy :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wcale się nie dziwię Twojej Czeredzie, bo babeczki są rewelacyjne w smaku.
      Mój mąż nie przepada za czosnkiem, więc wszelkiego rodzaju ziarna się sprawdzają.
      Na słodko z cynamonem i brązowym cukrem też są super :)

      Usuń