Tym razem smalczyk świetnie sprawdził się jako omasta.
Kluski śląskie nadziewane kapustą i śliwkami
- 1 kg ugotowanych ziemniaków (odmiany kleistej)
- 1 łyżka śmietany
- 1 jajo
- mąka ziemniaczana (ile zabierze)
- sól i pieprz czarny do smaku
- około 40 dag kiszonej kapusty
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- garść śliwek wędzonych lub suszonych
- 1 łyżka smalczyku Smakowita Pajda z ziołami ogrodowymi
- 3 łyżki smalczyku Smakowita Pajda z cebulką i jabłkiem
- szczypior do posypania
Kapustę posiekaj, włóż do rondla, podlej niewielką ilością wody i duś około 10 minut do chwili, aż zmięknie
a woda opadruje. Dodaj koncentrat,pokrojone śliwki i 1 łyżkę smalczyku Smakowita Pajda z ziołami ogrodowymi.
Wymieszaj kapustę, dopraw sola i pieprzem do smaku i duś na bardzo wolnym ogniu jeszcze 5 minut
po czym odstaw do ostudzenia.
Ziemniaki przepuść przez praskę, lekko je ugnieć, wyjmij czwartą część - wypełnij ją mąką.
Włóż z powrotem ziemniaki, dodaj śmietanę i jajo - wyrób ciasto.
Formuj z ciasta placuszki, nakładaj farsz po czym zlepiaj i formuj kluski.
Z jednej strony przy pomocy widelca zrób wklęsłe rowki na kluskach, by okrasa lepiej się trzymała.
Gotuj je w osolonej wodzie kilka minut od wypłynięcia.
Podawaj kluski ze łyżki smalczykiem Smakowita Pajda z cebulką i jabłkiem posypane szczypiorem.
„Smakowita Pajda zaskoczyła mnie tym,
że to świetna wegetariańska omasta,
wspaniała do kluseczek, poza tym
świetna do wytrawnego ciasta "
Biorę udział w zabawie kulinarnej "Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są Z T Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.
Ciekawa wersja znanych kluseczek :)
OdpowiedzUsuńNo tym mnie już powaliłaś, Kruszwica powinna Ci zafundować całą przyczepę tego smalczyku. To MUSZĘ zrobić!
OdpowiedzUsuńDziękuję za wszystkie miłe słowa :)
UsuńA te kluseczki naprawdę warto zrobić, bo są niedrogie a bardzo "smakowite" .