Strony

10 lutego 2014

Kluski śląskie nadziewane kapustą i śilwkami

Obiad był dalszym ciągiem odkrywania coraz to nowych zastosowań smalczyku roślinnego "Smakowita  Pajda".Wcześniej MG dostał listę  zakupów (właśnie wybierał się do miasta)  z dodatkowymi pozycjami - domyślacie się z jakimi?  Co dobre zawsze szybko się kończy.
Tym razem smalczyk świetnie sprawdził się jako omasta.



Kluski śląskie nadziewane kapustą i śliwkami


  • 1 kg ugotowanych ziemniaków (odmiany kleistej)
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 jajo
  • mąka ziemniaczana (ile zabierze)
  • sól i pieprz czarny do smaku
  • około 40 dag kiszonej kapusty
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • garść śliwek wędzonych lub suszonych
  • 1 łyżka smalczyku Smakowita Pajda z ziołami ogrodowymi
  • 3 łyżki smalczyku Smakowita Pajda z  cebulką i jabłkiem 
  • szczypior do posypania


Kapustę posiekaj, włóż do rondla, podlej niewielką ilością wody i duś około 10 minut do chwili, aż zmięknie
a woda opadruje. Dodaj koncentrat,pokrojone śliwki i 1 łyżkę smalczyku Smakowita Pajda z ziołami ogrodowymi.
Wymieszaj kapustę, dopraw sola i pieprzem do smaku i duś na bardzo wolnym ogniu jeszcze 5 minut
po czym odstaw do ostudzenia.

Ziemniaki przepuść przez praskę, lekko je ugnieć, wyjmij czwartą część - wypełnij ją mąką.
 Włóż  z powrotem ziemniaki, dodaj śmietanę  i jajo - wyrób ciasto.
 Formuj z ciasta placuszki, nakładaj farsz po czym zlepiaj i formuj kluski.
Z jednej strony przy pomocy widelca zrób wklęsłe rowki na kluskach, by okrasa lepiej się trzymała.
Gotuj je w osolonej wodzie kilka minut od wypłynięcia.








Podawaj kluski ze łyżki smalczykiem Smakowita Pajda z  cebulką i jabłkiem posypane szczypiorem.





 „Smakowita Pajda zaskoczyła mnie tym, 
że to świetna wegetariańska  omasta,
wspaniała  do kluseczek, poza tym
świetna do wytrawnego ciasta "

Biorę udział w zabawie kulinarnej "Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są Z T Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.









3 komentarze:

  1. Ciekawa wersja znanych kluseczek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. No tym mnie już powaliłaś, Kruszwica powinna Ci zafundować całą przyczepę tego smalczyku. To MUSZĘ zrobić!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za wszystkie miłe słowa :)
      A te kluseczki naprawdę warto zrobić, bo są niedrogie a bardzo "smakowite" .

      Usuń