Zajrzałam do mojej spiżarki i ....wyjęłam kilka smacznych i zdrowych produktów.
Postanowiłam zrobić batoniki orzechowe na bazie daktyli, fig i płatków żytnich pełnoziarnistych.
Jeśli chcecie zrobić wersję bezglutenową zastąpcie je wiórkami kokosowymi.
Batoniki orzechowe
- 20 dag daktyli
- 20 dag fig
- 2 duże jaja
- 1 szklanka płatków żytnich błyskawicznych (lub owsianych)
- 20 dag orzechów laskowych
- 1 szklanka wody
- 2 łyżki tłuszczu kokosowego
Pokrój daktyle i figi. Włóż je do rondelka, zalej szklanką wody i gotuj około 15 minut.
Figi powinny zmięknąć a daktyle się prawie rozgotować. Dodaj płatki błyskawiczne - wymieszaj. Pozostaw masę do ostudzenia. Do letniej masy wbij jaja i energicznie wymieszaj,
Blaszkę wyłóż papierem, rozłóż masę. Posiekaj orzechy, posyp nimi masę.
Lekko dociśnij orzechy by przylepiły się do masy i nie odpadały.
Górę pokryj tłuszczem kokosowym i wstaw do nagrzanego piekarnika.
Piecz w temp.170 st C około 40 minut w zależności od grubości masy. Po przestudzeniu pokrój ciasto na batony.
pysznie wyglądają:D
OdpowiedzUsuńBardzo tu smacznie, na Twoim blogu, będziemy tu wracać. Zapraszamy również do Nas.
OdpowiedzUsuńDzięki! Chętnie Was odwiedzę :)
UsuńIle wytrzymają takie batony? Chcę je zabrać w podróż:)
OdpowiedzUsuńMoje nie dotrwały do tygodnia , ale przypuszczam, że spokojnie ponad tydzień wytrzymają.
Usuń