Babeczki naszpikowane wiśniami i czekoladą
- około 2 szklanek mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 czubata łyżka kakao
- 2 jaja
- 3/4 szklanki cukru
- 200 ml jogurtu
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- szczypta soli
- 300 g mrożonych wiśni
- 10 dag czekolady deserowej
- cukier brązowy (lub biały) do posypania
- cukier puder do oprószenia
Wymieszaj mąkę z proszkiem i sodą oraz szczyptą soli. W drugiej misce wymieszaj jajo z cukrem,
jogurtem i 4 łyżkami oleju.
Do płynnej masy wsyp mąkę i wymieszaj.
Jeśli masa jest zbyt luźna dosyp odrobinę mąki, by masa przypominała konsystencję babki ucieranej (średnio gęsta).
Masę przełóż do foremek po czym wetknij w nie połamaną czekoladę tak, by cząstki były nakryte przez ciasto.
Na wierzchu każdej babeczki ułóż wiśnie. Posyp wierzch cukrem, by na cieście powstała apetyczna słodka skorupka.
Piecz w dobrze nagrzanym piekarniku w temp 180 st.C przez 20-25 min.
Podaj po przestudzeniu oprószone cukrem pudrem.
smacznie wyglądają:)
OdpowiedzUsuń