Częściej kupuję samo mięso bez skóry i kości, z takiego gulasz lub galareta są pyszne !
Czasem jednak dla mężusia kupuję taki spory kawał nogi wieprzowej.
Glazurowana golonka na zasmażanej kapuście
- 1 golonka (około 1,5 kg)
- włoszczyzna do zupy
- sól, pieprz czarny i ziołowy do smaku
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka sosu sojowego
- kapusta kiszona zasmażana (tutaj znajdziesz przepis)
Opal golonkę, by pozbyć się owłosienia, umyj ją po czym włóż do gorącej wody. Zagotuj, odlej wodę razem z utworzoną pianą. Zalej golonkę ponownie gorącą wodą, posól, dodaj pieprz,włoszczyznę i gotuj na bardzo małym ogniu do chwili, aż będzie miękka.
Odstaw by lekko przestygła. Przetnij golonkę z jednej strony, rozpłaszcz ją i umieść na płasko skórą do góry w żaroodpornym naczyniu.
Z drobno posiekanego czosnku, sosu sojowego i miodu przygotuj glazurę.
Posmaruj nią skórę golonki po czym zapiekaj w piekarniku z termoobiegiem w temp. 180 st C około 30 minut do chwili, aż się ładnie zarumieni.
Podawaj z ziemniaczkami ugotowanymi w łupinach na kiszonej, zasmażanej kapuście.
Kufel piwa jest świetnym dodatkiem do takiej goloneczki, jeśli ktoś lubi.
Hm! Gwoli ścisłości... We wstępie do wpisu jest błąd: "golonka wieprzowa" to nie jest "spory kawał uda wieprzowego"!
OdpowiedzUsuń"Golonka" definiowana jest anatomicznie jako "kość i oplatający ją system mięśniowo-powięziowy, zawarty pomiędzy kolanem a stopą".
Udo leży powyżej... ;-)
Z poważaniem!
Dziękuję za trafny komentarz :)
OdpowiedzUsuńWyraźnie rozpędziłam się z tym udem :P Już poprawiam na kawał nogi - tak lepiej?
Pozdrawiam serdecznie!
....chcę zrobić zapiekaną w glazurze - dziś gotuję , a jutro będę zapiekał - ale chcę zrobić z kością w całości - czy czas zapiekania wydłużyć i czy czosnek do glazury musi być...?
OdpowiedzUsuń