Marmolada aroniowogruszkowa
- 2 kg owoców aronii (może być pozostałość produkcji soku)
- 1,5 kg gruszek
- 30 dag cukru
- szczypta kardamonu
Obierz i umyj owoce aronii, możesz z robić z nich sok, a owoce wykorzystać do marmolady.
Obierz gruszki z gniazd nasiennych, pokrój je(wraz ze skórką) i wsyp do garnka. Dodaj szklankę wody, gotuj około 10 minut. Zmiksuj gruszki, dodaj do nich cukier, kardamon i aronię.
Trzymaj marmoladę na małym ogniu. Mieszaj by się nie przypaliła. Jeśli marmolada jest zbyt mało słodka dodaj więcej cukru.
Możesz rozłożyć to w czasie ( kilka razy po około 30 minut).
Gdy marmolada zgęstnieje możesz przełożyć ją do słoików i pasteryzować przez około 10 minut w temp. 90 st. C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz