29 sierpnia 2013

Marmolada aroniowogruszkowa

Z pozostałych z soku owoców aronii i gruszek zrobiłam marmoladę. To dobry sposób na wykorzystanie tych owoców gdyż zawierają jeszcze sporo smaku i innych wartości.



Marmolada aroniowogruszkowa


  • 2 kg owoców aronii (może być pozostałość produkcji  soku)
  • 1,5 kg gruszek
  • 30 dag cukru
  • szczypta kardamonu

Obierz i umyj owoce aronii, możesz z robić z nich sok, a owoce wykorzystać do marmolady.


Obierz  gruszki z gniazd nasiennych, pokrój je(wraz ze skórką)  i wsyp do garnka. Dodaj szklankę wody, gotuj około 10 minut. Zmiksuj gruszki, dodaj do nich  cukier, kardamon  i aronię.








 Trzymaj marmoladę na małym ogniu. Mieszaj  by się nie przypaliła. Jeśli marmolada jest zbyt mało słodka dodaj więcej cukru.
Możesz   rozłożyć to w czasie ( kilka razy po około 30 minut).
Gdy marmolada zgęstnieje możesz przełożyć ją do słoików i pasteryzować przez około 10 minut w temp. 90 st. C.



 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz