![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgHPoJG73S5ezHh2WDHA36Zjpg0rGj7DjE6de_1ACr6BMzI1J3W457oZIcXgYUtiAutujaSqcaLgEcefRVHtgGIu4_GoQhICkfOpKUB_uxGX8XP4wTIsSb3FQWvxcoQRXR6-usVPVEigH8/s640/AronGruMar.jpg)
Marmolada aroniowogruszkowa
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiTCvXcl5tSQ8rjX8Ft7yiXdVOPAIXzlbIYU9jGoPWijFeBVpVEQSmcGgFZiPpZVu7nclzqAkM39aY72gmQXOUpx2DZADqiODfWzR-7d5GUgHJA6dKTqvrC_NxvlLBq9BB0u_8GCYxlZqE/s320/AronGruMar0.jpg)
- 2 kg owoców aronii (może być pozostałość produkcji soku)
- 1,5 kg gruszek
- 30 dag cukru
- szczypta kardamonu
Obierz i umyj owoce aronii, możesz z robić z nich sok, a owoce wykorzystać do marmolady.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj63YFb1rJ_5rW4hGiXiaRpLtnw7xB55JspaCqpe8-5a4EkkkJh5J2NkCS9sJWLzUUBvmVOTuRzuSstUgpkpre82NHlOpLBVGDMDNoDXvuR5DIQe9hGLeeKLZLxVRw87FJAWrDiJvSmA-o/s200/aronGruszMar1.jpg)
Obierz gruszki z gniazd nasiennych, pokrój je(wraz ze skórką) i wsyp do garnka. Dodaj szklankę wody, gotuj około 10 minut. Zmiksuj gruszki, dodaj do nich cukier, kardamon i aronię.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgdS4DRHO-APeNnwzRrWn-SxlJdHfIVhNethZddRcdS2rdplkblQeqwZUY8y29kt0uiRkZN-2dQ0ln_uMBxx3dyhEY5sVAwjY-ISgRPQNTjhcHhm8zroY8Z0L8BJrgiXAoO1vfwhvchJ0Y/s320/aronGruszMar2.jpg)
Trzymaj marmoladę na małym ogniu. Mieszaj by się nie przypaliła. Jeśli marmolada jest zbyt mało słodka dodaj więcej cukru.
Możesz rozłożyć to w czasie ( kilka razy po około 30 minut).
Gdy marmolada zgęstnieje możesz przełożyć ją do słoików i pasteryzować przez około 10 minut w temp. 90 st. C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz