Ja gotuję żurek różnie, bo jak zauważyliście nie lubię w kuchni monotonii.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhFE8CMf-4BPV3CJIQ5WP37utbSmzpAAIVS0i_e-i08buHgLnJMXO9gIY8kSPDQLpeTQ98dwG_QyC_Oq7qVf7hhepOb5JmLQ86w60BDYAXudQGqO_buqIkN2vmOOl_gDZgHhx7Zbix7Xrc/s640/ZurKop.jpg)
Żurek koperkowy z szynką
- 1/2 litra zakwasu żurkowego
- 1,5 litra bulionu
- 1 kg ziemniaków
- 1 pęczek koperku
- 4 plastry szynki
- przyprawa do zupy,
- sól, biały pieprz do smaku
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiosE1qm2G5ZASuNudHi5nM1RaGwCD5mhnIhB6td_aVtEzjTZE6FgVDqyU_iV3ycy8A5nA80Wwkgy_xT5hoGrgc4o3OOc2yEjqXSceKNxXubMrPnXyWaHoqZdQI9kMR2sr4TED3DL43faE/s320/ZurKop0.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhJEcGGALUsb3gFek17w6JHPcQsotalufbdw89EfAT8_Iw5MOt7kEQpzGUCKWZaBC_246bYylc8kmJ171dExcSn_iF3jJehu3t6LV1qGa1UNUF53fBLXZAo3NO2RxikuK5F8LLtPbEVhqU/s200/ZurKop1.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjBFeM7Rg2T5yRJwYzKkNZWEGkCKC0zyIhXB7debCSN1mfSsHDgZD_4UkrHfmO93CaoIyDTKZ_tJtfXcOoDidseHN1skRPoGMW5-95lVgxHqqaR9hoRvmKGC9OJ12oCzeX7neFXHTop3T8/s320/ZurKop2.jpg)
Zagrzej bulion. Do gorącego bulionu dodaj zakwas i zagotuj.
Po odcedzeniu ziemniaków pokrój je w kostkę i dodaj do zupy.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiIlTkbdMHyamccYjShko1UIDeq2D7lmunxz3tV6vIAgEF0vR9eDoTFr3j6q9P-wAxMAJocr6sf6PwxeyoZyK2b9vukSUlVvs2yWPnvyIfAcVvXcWwzSjHiggn2xjCoxzNvnSEr9d75Cm4/s200/ZurKop3.jpg)
Pokrój rónież szynkę w kostkę i dodaj do zupy.
Zmniejsz ogień i gotuj 10 minut na wolnym ogniu.
Na końcu dodaj posiekany koperek. Dopraw żurek swoją ulubioną przyprawą do zup, ewentualnie solą i pieprzem. Jeśli żurek jest zbyt kwaśny, możesz dodać trochę miodu. Podawaj żurek od razu na gorąco.
Mój żurek jest bardziej kremowy i bez ziemniaków :D więc masz rację - co kucharka to inny przepis :D
OdpowiedzUsuń