Trochę szkoda mi było ją poświęcić do golonki... w surówce smakuje mi najlepiej.
No ale w końcu z wielkim żalem wrzuciłam ją na patelnię :(
... i nie żałuję. Golonko smakowało z kapustką wyśmienicie.
Kiszona kapusta zasmażana na cebuli
- 1 kg kiszonej kapusty
- bulion lub woda do podlania
- 1 duża cebula
- 1 łyżka masła sklarowanego
- kilka liści laurowych
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżka sproszkowanych suszonych grzybów leśnych
- pieprz czarny i ziołowy do smaku
- około 1 łyżki mąki pszennej
Obierz cebulę i posiekaj ją drobno. Przyrumień ja lekko na patelni na gorącym maśle sklarowanym.
Dodaj kapustę kiszoną, podlej ją odrobiną bulionu lub wody. Dodaj przyprawy, sproszkowane grzyby i duś pod przykryciem na małym ogniu aż będzie miękka (około 15 minut).
Oprósz mąką, by ją zagęścić i przesmaż kilka minut. Sprawdź czy kapusta jest dobrze doprawiona. jeśli nie, dodaj odpowiednich przypraw. Podawaj jako dodatek do dań mięsnych.
Uwielbiam taką kapustkę, aż ślinka leci :)
OdpowiedzUsuńOj ja też! Niedługo znowu trzeba wziąć się za kiszenie kapustki na zimę.
OdpowiedzUsuń