Trochę szkoda mi było ją poświęcić do golonki... w surówce smakuje mi najlepiej.
No ale w końcu z wielkim żalem wrzuciłam ją na patelnię :(
... i nie żałuję. Golonko smakowało z kapustką wyśmienicie.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjPn1huj2bQgNJB-sog9vlAycIQkYsYuyFMZI3exMNyMOP7Te8c76R90U-odJbYqB1U3m01z0Xi5izJdYRJttPnNHxOGdp6Jds6o2gLbvpM_atbBbblMRSJ8omfyUC46b6Oan6DQNBvW9A/s640/KapKisz.jpg)
Kiszona kapusta zasmażana na cebuli
- 1 kg kiszonej kapusty
- bulion lub woda do podlania
- 1 duża cebula
- 1 łyżka masła sklarowanego
- kilka liści laurowych
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżka sproszkowanych suszonych grzybów leśnych
- pieprz czarny i ziołowy do smaku
- około 1 łyżki mąki pszennej
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjWj8Hs0IGV4uCS-uu0VKlchNglokPTPUyo2CUlvwlzhnZpjzsN1BjXVQH7pTXjEe77wmLeA2WcfTcPym7BfNPnybYhCgD0xSNI5YKeep5vcGaJoTqQ5BGkgIYiJksB9VoQnqcPCoUTteU/s200/KapKisz2.jpg)
Obierz cebulę i posiekaj ją drobno. Przyrumień ja lekko na patelni na gorącym maśle sklarowanym.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg9PTdqval4tb1REBf1Gt6GHAKbByVFYbCPJNy5Y4G9laAmP52voRIM0J3sdWQW1L4I54gFMzPocaXAtqOEJk7AdWtmoKC_v21sfwoXcv6vk-IqfrU08MGttLb6MBbX1zVNmDVOoU4JCSI/s200/KapKisz3.jpg)
Dodaj kapustę kiszoną, podlej ją odrobiną bulionu lub wody. Dodaj przyprawy, sproszkowane grzyby i duś pod przykryciem na małym ogniu aż będzie miękka (około 15 minut).
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjpZrvXjklQE-wKYvb3TlPkDPV_at8jjoOKuLtrcYhX87S1ybYWZVUIdiC_BvnbvT1nmBxUXWGnCunOsNXEZStNpC9o5Mhm9Yp8DdhbTLthmcVEDkNRS-LdQUhswqtu9WxvU-BsqU_UdUM/s200/KapKisz4.jpg)
Oprósz mąką, by ją zagęścić i przesmaż kilka minut. Sprawdź czy kapusta jest dobrze doprawiona. jeśli nie, dodaj odpowiednich przypraw. Podawaj jako dodatek do dań mięsnych.
Uwielbiam taką kapustkę, aż ślinka leci :)
OdpowiedzUsuńOj ja też! Niedługo znowu trzeba wziąć się za kiszenie kapustki na zimę.
OdpowiedzUsuń