Stwierdziłam, że mogę zrobić z nich kotleciki mielone do zjedzenia w bułce.
Część zjedliśmy od razu, kilka zamroziłam na "czarną godzinę".
Mielone z szynki a la hamburger
- 1 kg szynki wieprzowej
- 1 duża cebula
- 1 łyżeczka zmielonych nasion kolendry
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- sos sojowy
- 1/2 łyżeczki grubo mielonego czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- sól do smaku
- 2 łyżki masła sklarowanego lub oliwy
Obierz cebulę i czosnek .
Zmiel mięso w maszynce wraz czosnkiem i cebulą. Skrop mięso sosem sojowym.
Dodaj pieprz czarny grubo mielony, kolendrę, musztardę, szczyptę soli i pieprz ziołowy (do smaku).
Wymieszaj dokładnie .
Formuj kotlety a następnie smaż na patelni grillowej lub zwykłej ze wszystkich stron na rozgrzanym maśle lub oleju.
Ogień nie powinien być zbyt ostry, by mięso upiekło się w środku.
Podawaj w tostowanych bułkach z sałatą, pomidorem i ogórkiem lub z ziemniaczkami lub frytkami.
Witaj
OdpowiedzUsuńpozwoliłam sobie zagościć u Ciebie. Powiem szczerze, że mielonych z dodatkiem sosu sojowego to ja jeszcze nie robiłam. Jak proponujesz - wykonam tak przy najbliższej okazji.dzięki za propozycję i zapraszam na moje skromne progi:
szydełko i jeszcze raz szydełko.blogspot.com
i
tereska666.blogspot.com
pozdrawiam, pa pa