Lubi tez lody..... więc granita czyli zamrożony sok lub przecier owocowy są dobrym zamiennikiem.
Tą, którą przygotowałam dla niej z aronii bardzo jej smakowała, choć owoc zaliczany jest do cierpkich. Przeczytaj jak ją zrobić.
Granita aroniowa
- 1 szklanka przemrożonej aronii
- 3 łyżki cukru brązowego (lub wg uznania)
- 2 szklanki wody
- 4 łyżki soku z cytryny
Obrane i wypłukane aronie mrożone przez kilka dni w zamrażalniku wsyp do garnka.
Dodaj cukier i wodę - gotuj do chwili, aż owoce będą miękkie.
Przetrzyj owoce przez sito przepłukując je wytworzonym sokiem.
Sprawdź czy przecier jest odpowiednio słodki, jeśli nie - dosłodź.
Przestudź, dodaj sok z cytryny.
Przecier przelej do plastikowego pojemnika (może być po lodach)
przykryj, wstaw do zamrażarki.
Po dwóch godzinach starannie zeskrob i wmieszaj masę widelcem.
Wstaw do zamrażarki na kolejną godzinę, po czym wymieszaj masę znów widelcem i zamroź.
Myślę, ze Wnusi smakowała, bo tam było dodane serce Babci :-)
OdpowiedzUsuńOj tak :)
OdpowiedzUsuń