26 sierpnia 2013

Mocno czekoladowy budyń

Wakacje się kończą. Niedługo dzieciaki ruszą do szkoły, moja wnusia również.
Na koniec wakacji przygotowałam dwa smakołyki, które bardzo lubi.
Czekoladowy budyń i jabłka pod kruszonką. Lubi też granitę, ale o tym później.



Mocno czekoladowy budyń



  • 1/2 litra mleka
  • budyń czekoladowy bez cukru
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • 5 dag czekolady
  • 1 łyżka świeżego masła
  • 2 łyżki płatków migdałowych


Ugotuj budyń z mleka z dodatkiem cukru brązowego. Gdy budyń zgęstnieje dodaj łyżkę  masła. Nie przerywając mieszania dodaj  pokruszoną czekoladę. Foremką na babkę wysyp płatkami migdałowymi. Gdy masło i czekolada się rozpuszczą przelej  budyń do foremki.
Odstaw do ostudzenia. Przed podaniem przewróć  budyń z foremki na talerzyk.
Możesz podać budyń z sosem z białej lub ciemnej czekolady.



1 komentarz:

  1. Sama często robię budyń w domu, nie kupuję gotowego. Moje dzieciaki bardzo lubią budy, podany z bitą śmietaną, albo polany syropem malinowym. Były zachwycone budyniem z czekoladą.

    OdpowiedzUsuń