Na koniec wakacji przygotowałam dwa smakołyki, które bardzo lubi.
Czekoladowy budyń i jabłka pod kruszonką. Lubi też granitę, ale o tym później.
Mocno czekoladowy budyń
- 1/2 litra mleka
- budyń czekoladowy bez cukru
- 2 łyżki cukru brązowego
- 5 dag czekolady
- 1 łyżka świeżego masła
- 2 łyżki płatków migdałowych
Ugotuj budyń z mleka z dodatkiem cukru brązowego. Gdy budyń zgęstnieje dodaj łyżkę masła. Nie przerywając mieszania dodaj pokruszoną czekoladę. Foremką na babkę wysyp płatkami migdałowymi. Gdy masło i czekolada się rozpuszczą przelej budyń do foremki.
Odstaw do ostudzenia. Przed podaniem przewróć budyń z foremki na talerzyk.
Możesz podać budyń z sosem z białej lub ciemnej czekolady.
Sama często robię budyń w domu, nie kupuję gotowego. Moje dzieciaki bardzo lubią budy, podany z bitą śmietaną, albo polany syropem malinowym. Były zachwycone budyniem z czekoladą.
OdpowiedzUsuń