Najpierw opiszę oliwkowe pizzerinki
Pizzerinki z oliwnego gaju.
- 200 g mąki pełnoziarnistej
- około 300 g mąki uniwersalnej
- 400 ml letniej serwatki (lub wody)
- 30 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka suszonej bazylii
- 100 g masła czosnkowego Lurpak
- około 900 g oliwek zielonych
- 6 łyżek przecieru pomidorowego
- 50 g parmezanu
- pęczek świeżej bazylii
- ziarna dyni i lnu do posypania
- rozkłócone jajo
- mąka pszenna do podsypania
Do miseczki wlej 100 ml letniej serwatki, dodaj cukier pokruszone drożdże i kilka łyżek mąki pszennej.
Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce.
Stop masło i przestudź je, by było letnie.
Po 10 minutach, gdy drożdże "ruszą" dodaj pozostałe składniki ciasta (serwatkę lub wodę, stopione masło, mąkę, sól ) - wyrabiaj ciasto ok 5 minut i odstaw do wyrośnięcia.
Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie dodaj więcej mąki pszennej.
Formuj z ciasta placki w kształcie oliwnych drzewek podsypując mąką pszenną.
Posmaruj koronę drzewa przecierem pomidorowym, posyp bazylią, ziarnem dyni i startym parmezanem. Ułóż oliwki.
Posyp słonecznikiem i parmezanem.
Brzeg korony posmaruj jajem i posyp pestkami dyni.
Pień drzewa posmaruj również jajem i posyp siemieniem lnianym.
Tak samo postępuj z każdą następną.
Ułóż pizze na blaszce i odstaw do wyrośnięcia.
Po kilkunastu minutach wstaw do nagrzanego piekarnika i upiecz na złoty kolor.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz