![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgQswR_Uc4eMC6_Ms_iYk5HoSjehcMSZnH788YdLbdcsKD4YhEdpL_1dqO-vlxfBOsN-UNJvQTsuZZe3AtcAzlW_E1giD-MCGtFT_sYtc74aww6rxZKYgfBwBl2VW4IA5IL2r32Uner370/s640/RolSzynPap.jpg)
Roladki wieprzowe z farszem paprykowym duszone w pomidorach
- 1 kg szynki wieprzowej
- 15 dag wędzonego boczku
- 2 średnie cebule
- 1 duża czerwona papryka
- 1 szklanka przecieru pomidorowego
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- sos sojowy
- 1/2 łyżeczki grubo mielonego czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- sól do smaku
- 2 łyżki masła sklarowanego lub oliwy
- pół szklanki wytrawnego białego wina
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhat3su9P7OEXV66maHrZtUPFhM7eD1Jr7LDJw-B6NOWQeuQ8rEjKLMrrKKDZ4QNbOXJYhl2cRwWoxhWhsYpUWxvu4SILJM7OpdfAndmwzVeEG_70tYppXy-bImvqb1I35Mo1DTNCvV_2g/s320/RolSzynPap1.jpg)
Mięso z szynki (kulka) pokrój w poprzek włókien w prostokątne plastry (maksymalna grubość - 1 cm),
ścinki odłóż do zmielenia. Rozbij płaty mięsa tłuczkiem. Obierz cebule, czosnek i paprykę.
Paprykę pokrój w paski a cebulę w piórka.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiJHmxBeEpnM3XPQYkfPC5iDhwWmrN-1i21npIJGdvXjl88iB2AvxPHLhQa0KDBiukVYsrP2fN83YU21yZE31rt7Ij5ZTPAyvPKtzsDy9fXaXbyqL8ZahNeb2Vh3wXnikTHH91t3_hxjQM/s320/RolSzynPap2.jpg)
Boczek zmiel w maszynce wraz ze ścinkami mięsa,
obranym czosnkiem i 1 cebulą.
Dodaj pieprz czarny grubo mielony,paprykę, szczyptę soli i pieprz ziołowy (do smaku).
Wymieszaj dokładnie . Każdy płat skrop sosem sojowym, nałóż na połowę farsz, nałóż paski papryki i piórka cebuli po czym zwiń od strony farszu w roladę. Zwiąż każdą sztukę nitką lub zepnij szpileczką do zrazów,
a następnie obsmaż ze wszystkich stron na rozgrzanym maśle lub oleju.
Po chwili podlej roladki winem.
Duś rolady na małym ogniu uzupełniając sos odrobiną wody od czasu do czasu , by się nie przypaliły.
Po 30 minutach oprósz rolady bazylią zalejprzecierem pomidorowym i duś je do miękkości.
Podczas duszenia uzupełniaj odparowana wodę.
Przed podaniem sprawdź czy sos jest doprawiony, jeśli nie dodaj odpowiednich przypraw.
Wyglądają przepysznie! I ten farsz, świetny pomysł na obiad ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuń