24 sierpnia 2013

Roladki wieprzowe z farszem paprykowym duszone w pomidorach

Roladki które lub mój mąż  to roladki z farszem paprykowym duszone w przecierze pomidorowym.



Roladki wieprzowe z farszem paprykowym duszone w pomidorach 

  • 1 kg szynki wieprzowej
  • 15 dag wędzonego boczku
  • 2 średnie cebule
  • 1 duża  czerwona papryka
  • 1 szklanka przecieru pomidorowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • sos sojowy
  • 1/2 łyżeczki grubo mielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • sól do smaku
  • 2 łyżki masła sklarowanego lub oliwy
  • pół szklanki wytrawnego białego wina


Mięso z szynki (kulka) pokrój w poprzek włókien w prostokątne plastry (maksymalna grubość - 1 cm),
ścinki odłóż do zmielenia. Rozbij płaty mięsa tłuczkiem. Obierz cebule, czosnek i paprykę.
Paprykę pokrój w paski a cebulę w piórka.

 Boczek zmiel w maszynce wraz ze ścinkami mięsa,
obranym czosnkiem i 1  cebulą.
Dodaj pieprz czarny grubo mielony,paprykę, szczyptę soli i pieprz ziołowy (do smaku).
Wymieszaj dokładnie . Każdy płat skrop sosem sojowym, nałóż na połowę farsz, nałóż paski papryki i piórka cebuli po czym zwiń od strony farszu w roladę. Zwiąż każdą sztukę nitką lub zepnij szpileczką do zrazów,
 a następnie obsmaż ze wszystkich stron na rozgrzanym maśle lub oleju.
 Po chwili podlej roladki winem.

Duś rolady  na małym ogniu uzupełniając sos odrobiną wody od czasu do czasu , by się nie przypaliły.
Po 30 minutach oprósz rolady bazylią zalejprzecierem pomidorowym i duś je do miękkości.
Podczas duszenia uzupełniaj odparowana wodę.
Przed podaniem sprawdź czy sos jest doprawiony, jeśli nie dodaj odpowiednich przypraw.




1 komentarz:

  1. Wyglądają przepysznie! I ten farsz, świetny pomysł na obiad ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń