Roladki wieprzowe z farszem paprykowym duszone w pomidorach
- 1 kg szynki wieprzowej
- 15 dag wędzonego boczku
- 2 średnie cebule
- 1 duża czerwona papryka
- 1 szklanka przecieru pomidorowego
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- sos sojowy
- 1/2 łyżeczki grubo mielonego czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- sól do smaku
- 2 łyżki masła sklarowanego lub oliwy
- pół szklanki wytrawnego białego wina
Mięso z szynki (kulka) pokrój w poprzek włókien w prostokątne plastry (maksymalna grubość - 1 cm),
ścinki odłóż do zmielenia. Rozbij płaty mięsa tłuczkiem. Obierz cebule, czosnek i paprykę.
Paprykę pokrój w paski a cebulę w piórka.
Boczek zmiel w maszynce wraz ze ścinkami mięsa,
obranym czosnkiem i 1 cebulą.
Dodaj pieprz czarny grubo mielony,paprykę, szczyptę soli i pieprz ziołowy (do smaku).
Wymieszaj dokładnie . Każdy płat skrop sosem sojowym, nałóż na połowę farsz, nałóż paski papryki i piórka cebuli po czym zwiń od strony farszu w roladę. Zwiąż każdą sztukę nitką lub zepnij szpileczką do zrazów,
a następnie obsmaż ze wszystkich stron na rozgrzanym maśle lub oleju.
Po chwili podlej roladki winem.
Duś rolady na małym ogniu uzupełniając sos odrobiną wody od czasu do czasu , by się nie przypaliły.
Po 30 minutach oprósz rolady bazylią zalejprzecierem pomidorowym i duś je do miękkości.
Podczas duszenia uzupełniaj odparowana wodę.
Przed podaniem sprawdź czy sos jest doprawiony, jeśli nie dodaj odpowiednich przypraw.
Wyglądają przepysznie! I ten farsz, świetny pomysł na obiad ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuń