Przy okazji ze względu na cudowny kolor kwiatów była to również uczta dla oczu.
Pamiętajcie jednak by nie jeść całych kwiatów, gdyż mają dość drażniące gardło środki.
Frittata z ogórecznikiem.
- pęczek ogórecznika z kwiatami
- 1 cebula
- niewielki pęczek szczypioru z cebuli
- sól, pieprz czarny i ziołowy do smaku
- 4 duże jaja
- 4 łyżki mleka
- 3 łyżki oliwy
- szczypiorek do dekoracji
Z roślin ogórecznika zerwij wszystkie liście oraz oddzielnie kwiaty.
Umyj je wraz z szczypiorkiem i osusz.
Obierz cebulę, posiekaj ją w piórka.
Posiekaj szczypior, oddzielnie pokrój liście ogórecznika.
Na patelni rozgrzej oliwę, wyłóż cebulę i duś do chwili az się zeszkli.
Jaja rozkłóć z mlekiem, dodaj szczypior i liście ogórecznika.
Wymieszaj masę, posól ją i popieprz.
Zalej masą cebulę.
Ogrzewaj na wolnym ogniu do chwili, aż masa się zetnie.
Odwróć frittatę na duży talerz po czym przełóż na patelnię i smaż z drugiej przez około 5 minut.
Podawaj frittatę udekorowana kwiatami ogórecznika i szczypiorkiem.
To nie kwiaty mają drażniące substancje tylko ziele... Częste spożywanie w dużych ilościach może uszkodzić wątrobę.
OdpowiedzUsuń