Przy okazji ze względu na cudowny kolor kwiatów była to również uczta dla oczu.
Pamiętajcie jednak by nie jeść całych kwiatów, gdyż mają dość drażniące gardło środki.
Frittata z ogórecznikiem.
- pęczek ogórecznika z kwiatami
- 1 cebula
- niewielki pęczek szczypioru z cebuli
- sól, pieprz czarny i ziołowy do smaku
- 4 duże jaja
- 4 łyżki mleka
- 3 łyżki oliwy
- szczypiorek do dekoracji
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEidLfU5Lmqtsg1NewECQAQEnYiRoH9KzY3e87x7DoHWjgsW3WDo86WNauI7rgodHCF7c586sHrYggw7Dt8jFAI8jk4NyybLXRGgDX9eObJwo0cxc3-6J8VB0afARVqcYjw4Qpcc9KLxnnc/s320/FritOg2.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjUKkwzaQ0-aNoq3niGGM3PsaLFWZU6GFg9sIFNqlY-DETBbg3SJSlyaU87C3qQhnU6AnDFR8-xMzEmgcNVErXYU-10xTpD-ej0ExAFdFzO7Ivx8_N42f6ibpxz7DhLO0enfetgU6r6y5U/s200/FritOg1.jpg)
Z roślin ogórecznika zerwij wszystkie liście oraz oddzielnie kwiaty.
Umyj je wraz z szczypiorkiem i osusz.
Obierz cebulę, posiekaj ją w piórka.
Posiekaj szczypior, oddzielnie pokrój liście ogórecznika.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh8aXSMV1EwLTgkYMvCCoDaUXIFOowO_D2zJCeWHTl4H1EBrpg8j9CeJcsR0iQHVusTz7tnRHotK3XA8Ei-YcLDhSwspNxNbSCYgfaj9-mOqL2zh_qOH0i0-h4gThyQJBtdBBOE2LSNX3g/s200/FritOg3.jpg)
Na patelni rozgrzej oliwę, wyłóż cebulę i duś do chwili az się zeszkli.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi6nvUvqxzkEPT5SL2HTCnvCgWyjUCUI7TsTNTd0dWDR1tVp6BKIn0aDahLCjwVtFaw_JLB3qD9u0Qmqdy0-kK-g5xen25HUiy2ngHXp5qfMu0OS6ziAjC9T5hqN3-8jgy_7g-m0c56nU4/s200/FritOg4.jpg)
Jaja rozkłóć z mlekiem, dodaj szczypior i liście ogórecznika.
Wymieszaj masę, posól ją i popieprz.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEikEJSPEps927vZWXhZ9sdt_hl_H5WuqhS0I2qj7qJgl20bC01xykPTZvIZgsYg2JF2jyPhnBZkQuXEXZ61_wPRW-oserFXt3mmW0vTQkUdJj-8OBpf8vNExTy5XkK0QZqUte86qlkI12k/s200/FritOg5.jpg)
Zalej masą cebulę.
Ogrzewaj na wolnym ogniu do chwili, aż masa się zetnie.
Odwróć frittatę na duży talerz po czym przełóż na patelnię i smaż z drugiej przez około 5 minut.
Podawaj frittatę udekorowana kwiatami ogórecznika i szczypiorkiem.
To nie kwiaty mają drażniące substancje tylko ziele... Częste spożywanie w dużych ilościach może uszkodzić wątrobę.
OdpowiedzUsuń