Sezon śliwkowy czas zacząć! Zawsze na pierwszy ogień piekę drożdżowe z śliwkami pod kruszonką. Tym razem upiekłam ciasteczka drożdżowe, a właściwie połączenie cynamonowych ślimaczków z śliweczką i kruszonką.
Oto przepis:
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjCDAuGuTl6Trd16GsWXIKdkOTczlxEm4WUfKLtAl4wwqIAmalMU7aC26OSxH7gxlTwgHrHqP8Rm4iSoyWB5YlNQ-6lHQzCTbpiVBfz0ksyi7uwKm2iT7MY0yoZ9O47KAmV9Efb6LbgTnM/s640/SliSliw.jpg)
Cynamonowe ślimaczki z śliwką i kruszonką
- 200 g mąki pełnoziarnistej
- około 300 g mąki uniwersalnej
- 300 ml letniego mleka
- 40 g świeżych drożdży
- 3 jaja
- szczypta soli
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka cynamonu
- 150 g masła
- 8 śliwek węgierek
- Na kruszonkę: 2 łyżeczki masła
- 1 łyżeczka smalcu
- 3 łyżeczki mąki
- 1 łyżeczka siemienia lnianego
- 3 łyżeczki cukru brązowego
- 1 łyżeczka czekolady w proszku
- 1 łyżeczka kakao
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi0Eb0YxpYCbYQaGZpgk7zyD0xFz6OjIt2klFQYCs3aywnlmrUApDlTj0Oh-TGK3zwsWeUG3QQawZTE6mf0_JI_YLWUK7mJbjU_hX5eJfhVG0zlwePRGcB_DGyIuKcAX262f2iomcf6iKQ/s200/KruszCz1.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgITYUUWbsSo2Ay9r67g107qo3OvC57YH3L2OueANnvd4pprBWZ38sLooQWeh3n2B7I4fiBAKxW_AeJOJGozTD05Dtq_0XE54rhM4SMHabIcJIqS7A0XU8gX9sC2Z9xNYVKg4n61xKGwPY/s200/KruszCz2.jpg)
Z 2 łyżeczek masła, smalcu, 3 łyżeczek mąki, łyżeczki siemienia lnianego,
3 łyżeczki cukru czekolady w proszku i kakao przygotuj kruszonkę. Wstaw ją do lodówki.
Stop masło i przestudź je, by było półpłynne.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhLyhu5kH7GhPg8ivJy4R2JSI0EjYNfFuRLYD0Of3u5cgSM3Flz56u10ZKL6VGR8ikhNcaupMV420dVrtc4Zc10nuJzcwpfLmx693yzWf1ED11L97lTjGL7BuLp4_jtK32NodXMMWTr23g/s200/SliSliw1.jpg)
Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce.
Pozostały cukier zmiksuj z jajami.
Po 10 minutach, gdy drożdże "ruszą" dodaj je do jajek, dodaj pozostałe składniki ciasta (mleko, mąkę, sól ) - wyrabiaj ciasto ok 5 minut i odstaw do wyrośnięcia.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg6q33-9UvpszU1HsbmVKKtwRw7ymeOuf1IuWUCOus_WKswKz_NTLpTAl9WYGKmZVLbmaYZPFOa2yULhXAdQMQKnkIasww_-gBX_zv8oM6p5CM6UwVpi8tJHFTDx_O1_bHYNpO2wFEtikA/s200/SliSliw2.jpg)
Gdy ciasto podwoi swoją objętość rozwałkuj go na prostokątny placek, posmaruj masłem i posyp cynamonem. Zroluj go po czym ostrym nożem pokrój na plasterki.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjNfAKsz4iYlK8G81lT5DHT5HuIGiXNzKsgWIPEInvW1LbynYJCifAVgBjkysQRFAUopWXGTK9B8oASLG37gjctHALl0QU_ihsafUJjWKWDiD45_10Szue3fcsFbYwI4ZNk0_xPhnvK3oY/s200/SliSliw3.jpg)
Ułóż plasterki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgPVSUWd0TSqg0LIcVA-gttxmbQOPsG-DJ1XIRPs36vPWgFufyb3fv06FyjS5QL7Iasq1DE4yyWKjmLfpXx9w92dM3CQuyeR4DbaU-rTlzm6Lf_uXqEKKm5-NvBOZk_rpdvEAGdK-5pzOU/s200/SliSliw4.jpg)
W środek każdego plasterka wciśnij śliwkę i posyp kruszonką.
Odstaw do wyrośnięcia na 10-15 minut.
Upiecz na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180 st.C
Jeśli lubisz bardzo słodkie wypieki posyp ciasteczka cukrem pudrem lub polukruj.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz