Najlepsza jest ze spadów, gdyż są przyjemnie kwaskowate.
Jabłka pod czekoladową kruszonką smakują wyśmienicie.
Jabłka pod kruszonką
- około 1,5 kg jabłek
- 5 dag biszkoptów
- 1 kisiel cytrynowy
- cukier do smaku
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki mąki
- 1 łyżeczka kakao
- 2 łyżki czekolady w proszku
- 1 łyżka cukru brązowego
- masło do wysmarowania formy
Z masła,cukru, kakao, mąki i czekolady zagnieć kruszonkę i odstaw ją w chłodne miejsce.
Obierz jabłka, pokrój je w plasterki, podlej odrobiną wody i duś przez chwilę, by jabłka lekko zmiękły. Po przestudzeniu dodaj kisiel, cukier do smaku (w zależności od tego , jak kwaśne są jabłka) - wymieszaj.
Formę żaroodporną wysmaruj masłem, ułóż na dnie pokruszone biszkopty.
Rozłóż warstwę jabłek, wyrównaj ją. Na górze ułóż kruszonkę, posyp ją brązowym cukrem.
Wstaw formą do nagrzanego do 180 st.C piekarnika. Zapiekaj około 40 minut w zależności od wielkości formy a co za tym idzie grubości warstwy jabłek.
Jabłka takie smakują wyśmienicie z dodatkiem lodów waniliowych.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz