Jest to propozycja pysznego obiadu lub kolacji. Przed wyjazdem w góry zjedliśmy cały talerz papryczek na obiad. Zostało tylko wspomnienie. Trzeba będzie powtórzyć...
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhOPIGcib6N7g5DvNm3jMavMlBHPOwNuKnJp7wSbVhhjokXfaiPXdKRPWfK0AVjHwKJ3p1xV8CKl-VYJOikN_6KW2rrUtUMJD5eKm4KgDgS5EPnEU910Wvpt556hq-djoP_G7IcXItH5e8/s640/papNadzSz3.jpg)
Papryka faszerowana szynką i ryżem
- 1 kg papryczek
- 150 g ryżu
- około 600 g wieprzowej szynki
- kilka gałązek estragonu
- 1 duża cebula
- 1 łyżka masła sklarowanego
- sól i pieprz czarny i ziołowy do smaku
- bulion do podlania
- sos serowy
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhjG9IwgUwZquY3Xuw7wQ0m2qYEyS3Z99EBnt_XBwdYiTtlg2M0EzJh3-4_aHaCdlfB97FM9f5UBdh4hL7MJ6kxJFpBQxv6mJKhJ_auap4X1emJlfE79IKVzzk6wDRUHPYXYUD-7c7_U_E/s200/papNadzSz1.jpg)
Ugotuj ryż aldente. Mięso wieprzowe zmiel. Obierz i posiekaj drobniutko cebulę.
Zeszklij ją na rozgrzanym na patelni maśle. Dodaj zmielone mięso i przesmaż je krótko rozgniatając łyżką, by nie skleiło się w grudki. Dodaj do mięsa ryż, 1 łyżkę posiekanego drobno estragonu, dopraw go solą, pieprzem czarnym i ziołowy do smaku. Wymieszaj dokładnie. Umyj papryczki. Odcinaj papryczki przy ogonkach, wyjmij gniazda nasienne.Napełniaj je farszem i nakładaj odciętą część.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEijPZ5EGlXa3zlfyYLL9qKks0nd79Kzhdxl5EJIFT22OrGDB2_ePYqYByCLFDULG_zwjSj9T49iqi8zRpDz5EF3krdv-NKy-c2lX04feDl4HYl1RB9X_3YgpZoIZxRlPENTupJ_i0igOSc/s320/papNadzSz2.jpg)
Podawaj z sosem serowym udekorowane gałązkami estragonu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz