Strony

10 lutego 2013

Spaghetti z wołowiną duszoną w pomidorach

Spaghetti pełnoziarniste z sosem typu bolognese  to moja ulubiona potrawa.
Ostatnio dowiedziałam się, że prawdziwy  włoski sos boloński powstaje z wołowiny pokrojonej w kostkę
i duszonej tak długo, aż się rozpadnie na małe cząstki. Włoski kucharz zapewniał, że sos taki jest pyszny.
Właśnie dzisiaj się o tym przekonałam. Mięso dusiło się prawie dwie godziny po czym rozpadło się w cząstki. Sos okazał się wyśmienity.



Spaghetti z wołowiną duszoną w pomidorach


  • 250 g spaghetti pełnoziarniste
  • 1 łyżka oleju Kujawskiego z pomidorami, czosnkiem i bazylią
  • 500 g mięsa wołowego na pieczeń lub gulasz
  • 250 ml przecieru z pomidorów
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki oleju Kujawskiego z pomidorami, czosnkiem i bazylią
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • szczypta chilli
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • pół dużego oscypka 
  • sól, pieprz  do smaku
  • połowa czerwonej papryki  do dekoracji
  • listki bazylii do dekoracji




Obierz cebulę i pokrój ją w piórka. Mięso pokrój w kostkę.
Na oleju Kujawskim  z pomidorami, czosnkiem i bazylią przesmaż mięso razem z cebulą.











Gdy mięso obsmaży się ze wszystkich stron, a cebula lekko przyrumieni posyp je czerwoną papryką, suszoną bazylią po czym podlej  winem. Zmniejsz ogień na bardzo mały i duś mięso pod przykryciem podlewając odrobiną wody.











W połowie duszenia zalej mięso przecierem pomidorowym, dopraw sola, pieprzem, chilli  i duś do chwili, aż mięso będzie bardzo miękkie.
Podlewaj odrobiną wody, jeśli trzeba, jednak tylko tyle, by mięso się nie przypaliło a sos pozostał gęsty.
Pod koniec duszenia mięsa nastaw lekko osoloną wodę na makaron z dodatkiem 1 łyżki oleju Kujawskiego  z pomidorami, czosnkiem i bazylią.
Ugotuj go al dente.





Podawaj makaron polany gęstym sosem, posypany startym oscypkiem i udekorowany kwiatami wyciętymi z papryki oraz listkami bazylii.





Przepis zgłosiłam do zabawy kulinarnej "Kujawski ze Smakiem",
pod patronatem serwisu ZPierwszegoTłoczenia.pl, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A.
 producent linii Kujawski ze Smakiem.   







1 komentarz:

  1. Smakowity obiadek, lubię spaghetti, a Twoja wersja jest bardzo sycąca i apetyczna :)

    OdpowiedzUsuń