Ostatnio dowiedziałam się, że prawdziwy włoski sos boloński powstaje z wołowiny pokrojonej w kostkę
i duszonej tak długo, aż się rozpadnie na małe cząstki. Włoski kucharz zapewniał, że sos taki jest pyszny.
Właśnie dzisiaj się o tym przekonałam. Mięso dusiło się prawie dwie godziny po czym rozpadło się w cząstki. Sos okazał się wyśmienity.
Spaghetti z wołowiną duszoną w pomidorach
- 250 g spaghetti pełnoziarniste
- 1 łyżka oleju Kujawskiego z pomidorami, czosnkiem i bazylią
- 500 g mięsa wołowego na pieczeń lub gulasz
- 250 ml przecieru z pomidorów
- 1 duża cebula
- 3 łyżki oleju Kujawskiego z pomidorami, czosnkiem i bazylią
- 1 łyżka papryki słodkiej
- szczypta chilli
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
- pół dużego oscypka
- sól, pieprz do smaku
- połowa czerwonej papryki do dekoracji
- listki bazylii do dekoracji
Obierz cebulę i pokrój ją w piórka. Mięso pokrój w kostkę.
Na oleju Kujawskim z pomidorami, czosnkiem i bazylią przesmaż mięso razem z cebulą.
Gdy mięso obsmaży się ze wszystkich stron, a cebula lekko przyrumieni posyp je czerwoną papryką, suszoną bazylią po czym podlej winem. Zmniejsz ogień na bardzo mały i duś mięso pod przykryciem podlewając odrobiną wody.
W połowie duszenia zalej mięso przecierem pomidorowym, dopraw sola, pieprzem, chilli i duś do chwili, aż mięso będzie bardzo miękkie.
Podlewaj odrobiną wody, jeśli trzeba, jednak tylko tyle, by mięso się nie przypaliło a sos pozostał gęsty.
Pod koniec duszenia mięsa nastaw lekko osoloną wodę na makaron z dodatkiem 1 łyżki oleju Kujawskiego z pomidorami, czosnkiem i bazylią.
Ugotuj go al dente.
Podawaj makaron polany gęstym sosem, posypany startym oscypkiem i udekorowany kwiatami wyciętymi z papryki oraz listkami bazylii.
Przepis zgłosiłam do zabawy kulinarnej "Kujawski ze Smakiem",
pod patronatem serwisu ZPierwszegoTłoczenia.pl, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A.
producent linii Kujawski ze Smakiem.
Smakowity obiadek, lubię spaghetti, a Twoja wersja jest bardzo sycąca i apetyczna :)
OdpowiedzUsuń