Szybko, smacznie i nieskomplikowanie.
Sałatka z kurczakiem z cytrusową nutą
- 1 podwójna upieczona pierś z kurczaka (np z grilla)
- 1 szklanka kaszki kuskus
- 1 sałata rzymska
- 2 Mineole lub 1 kwaśna pomarańcza
- 1/2 szklanki wina ryżowego (lub białego wytrawnego)
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- kawałek świeżego imbiru
- 1/2 łyżeczki tymianku
- imbir kandyzowany
- sól, pieprz biały, chilli do smaku
- 1 łyżka mąki
Obierz cebulę, Mineole, imbir. Pokrój cebulę w kostkę i przesmaż ją na maśle. Dodaj kurczaka pokrojonego w kostkę i mandarynki również pokrojone w kostkę.
Zalej wszystko winem. Dodaj posiekany imbir (1 łyżeczkę) oraz przyprawy (tymianek, pieprz i chilli) - duś na wolnym ogniu około 5 minut.
W tym czasie zalej wrzątkiem kuskus wg przepisu na opakowaniu.
Zajmij się teraz potrawką z kurczaka, oprósz ją mąką, dopraw solą i pieprzem do smaku - odstaw z ognia.
Listki sałaty rzymskiej krój w paseczki od dołu zostawiając górne części , bardziej delikatne do dekoracji.
Pokrój drobno kandyzowany imbir.
Do pucharków układaj na przemiennie kaszkę kuskus, kurczaka, pokrojoną sałatę rzymską. Górę posyp kandyzowanym imbirem i udekoruj listkami sałaty.
apetycznie wygląda zwłaszcza tak podana:)
OdpowiedzUsuńJeszcze takiej nie robiłam, u mnie dziś też sałatka z kurczakiem tylko a la Cesar(kuchnia lidla), również pyszna:)
OdpowiedzUsuń